Egészség

2008.12.11. 07:15

Új hatású vérnyomáscsökkentő a láthatáron

Népbetegség hazánkban a magas vérnyomás, amely az agyi érbetegségek és a koszorúér panaszok nagy részéért okolható. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a kezelés.

Árvay N. Tivadar

A magas vérnyomást nem véletlenül nevezik orvosi körökben néma gyilkosnak. A betegség sokáig tünetmentes, miközben visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz a szervezetben. Becsült adatok szerint hazánkban legalább hárommillióra tehető az érintettek száma, de közülük sokan nem fordulnak orvoshoz a problémájukkal, holott az agyi érbetegségek nyolcvan százalékáért, a koszorúér panaszok feléért a kóros vérnyomás felel. A Magyar Hypertonia Társaság állásfoglalása szerint ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a felismert betegek megfelelő kezelésére.

A társaság múlt heti budapesti konferenciájának is ez volt a témája. A szakemberek abban egyetértenek, hogy a betegek többsége nem fogadja meg az orvos tanácsát, s kevés energiát fordítanak az előírt életmódváltás megvalósítására. A magyarokra sokkal jellemzőbb a „diéta és mozgás helyett inkább bekapok egy pirulát” hozzáállás. A gyógyszeres kezelés azonban nem mindig éri el a kívánt hatást. Csaknem 22 ezer beteg adatainak vizsgálatából ugyanis kiderült, hogy az úgynevezett monoterápia (egyetlen hatóanyag alkalmazása) csak a betegek 50–60 százalékánál eredményes. Az esetek 70 százalékában kombinált, további 23 százalékuknál pedig hármas vagy többes kombináció szükséges a célvérnyomás érték eléréséhez.

Mindez persze nem hátrány, hiszen a több módon, több területen ható gyógyszerekből kisebb dózisok is elegendőek, s ezzel a mellékhatások mértéke is csökken. A bajt inkább az okozza, ha a gyógyszereket szigorú menetrend szerint kell beszedni, hiszen sok beteg hajlamos megfeledkezni a pirulákról. Ezt a problémát oldhatják meg azok az új készítmények, amelyek egy tablettában tartalmaznak többféle hatóanyagot.

Kevesebb mellékhatás

A hipertóniát jelenleg nyolcféle gyógyszercsoporttal kezelik, amelyek különböző módon hatnak, s állítják be a normális vérnyomásértéket. Az elmúlt húsz évben nem került sor újabb szer fejlesztésére, ám a Hypertonia Társaság kongresszusa e tekintetben is változást hozott. Bemutatták azt az új hatóanyagot, amely hatékonyabban, s kevesebb hibalehetőséggel csökkenti a magas vérnyomást. Az új szer már törzskönyvezett, de a forgalmazására még várni kell, mert az egészségpénztári támogatás hiányában jóval drágábban lehetne hozzájutni. A szakemberek szerint az új hatóanyag a régiekkel kombinálva kevesebb mellékhatást okoz, és hatékonyabb lesz a jótékony szervvédelemben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva