Egészség

2008.12.04. 06:00

Újra eljön az üveg cumisüvegek ideje

Sok szó esett az utóbbi időben a műanyag palackok veszélyeiről. Noha a kérdésben nincs megegyezés, a kismamák aggodalmának köszönhetően húsz év után újra üvegből kezdik gyártani a cumisüvegeket.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A bizalom a műanyag cumisüvegek iránt is csökken.
[/caption]Leáldozhat a plasztikcumik csillagának, miután egyre inkább növekszik az igény a mérgező anyagoktól mentes és környezetbarát csomagolások iránt. Mindez már nem csak az ásványvizes és az üdítős palackokra igaz. A bizalom a műanyag cumisüvegek iránt is csökken. Bár az erről folyó tudományos vita még nyitott, a szülők már lépéseket tennének.

Azt senki sem vitatja, hogy a kisbabák fejlődése szempontjából a legjobb a szoptatás. Ezt azonban nem minden édesanya tudja megtenni. „Amikor a szülők a szoptatás helyett a cumisüveget választják, a legjobb, amit tehetnek, ha az üveg cumisüveget választják” – mondja Zacher Gábor toxikológus. A kaliforniai környezetkutató és módszertani központ nemrég közölt, „Mérgező cumisüvegek” című tanulmányának hatására egyre több, csecsemő- és gyermekügyekkel foglalkozó civil szervezet figyelmezteti a szülőket a Bisphenol A (BPA) veszélyeire. A szakemberek a plasztik helyett az üveget javasolják, mint biztonságos alternatívát.

A tudósok évtizedek óta tisztában vannak vele, hogy a BPA kioldódhat a műanyagokból. Állatkísérletekkel azt is igazolták, hogy ez a vegyület megzavarja a hormontermelést, és olyan káros élettani hatásai lehetnek, mint a rák, a viselkedési zavarok, illetve a cukorbetegség. Az orvosok szerint az üveg az egyetlen olyan csomagolási forma, ami toxikológiai szempontból biztonságos. Az Egyesült Államokbeli Élelmiszerminősítő Hivatal szerint egyébként a plasztikcumikban található BPA mennyisége alacsony, ezért veszélytelen. Ennek ellenére az észak-amerikai és a kanadai kormány is fontolóra veszi, hogy a BPA-t a mérgező anyagok körébe sorolja és betiltsa az ezt tartalmazó cumisüvegeket. Jelenleg az értékesített cumisüvegek mintegy 90–95 százaléka műanyag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva