Egészség

2009.01.22. 06:00

A hátfájás az aktív munkavállalók betegsége

A hát-és derékfájás nemcsak kellemetlen, de a teljesítmény rovására is megy. Aki a hátfájás miatt ágynak esik, akár hetekre kieshet a munkából. A mozgás segít – állítja Katus Attila aerobic-világbajnok.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignright" width="235"] Katus Attila tudja a hátfájás ellenszerét.
[/caption]Egy felmérés szerint a krónikus hátfájás a munkahelyi hiányzások egyik fő oka a 45 év alatti munkavállalók körében. A legrosszabb helyzetben az ülőmunkát végzők vannak, de a fájdalmat erősíti a stressz, a túlsúly, a rossz testtartás és a gyenge erőnlét is. A probléma rendszeres tornával enyhíthető, megelőzhető.

„Sajnos ma már népbetegség a derékfájdalom – mondja Katus Attila aerobic-világbajnok, aki személyi tréningeket és aerobic-edzéseket is tart. – Bizonyos tevékenységek, sportok fokozottan igénybe veszik az alsó háti szakaszt. Akiknél ez a terület nem bírja a terhelést, azoknál fájdalom jelentkezik.”

Vannak speciális, de nem túl megerőltető gyakorlatok, amelyek a hát izmait erősítik. „Például hasra lehet feküdni a földön, mindkét kézfejet a homlok alá tenni, a könyököket oldalt, vállmagasságban tartani, majd a felsőtestet 10–15 centiméterrel felemelni a földtől – magyarázza Katus Attila. – A nyak és a fej legyen vízszintesen, feszítsük meg a farizmokat, és billentsük egy picit előre, a föld felé a medencénket! Ebből a gyakorlatból elég 30–40-et végezni reggel és este.”

Az ülőmunkát végzők rendszeresen álljanak fel, mozgassák meg a derekukat, a nyakukat, a csípőjüket! „Léteznek egy mozdulattal állítható magasságú asztalok, ezek mellett felváltva ülhet-állhat az ember – teszi hozzá az aerobic-világbajnok. – Praktikus megoldást jelentenek a levegővel töltött ülőpárnák, amelyek folyamatos mozgásra bírják a hátizmokat. A rendszeres séta is jó – feltéve, hogy megfelelő talajon, illetve lábbeliben tesszük. Itt kiemelném azt a gördülő talpas lábbelit, amit én is hordok. Ez rugalmassá varázsolja a betont a lábunk alatt, s minden lépésnél megdolgoztatja, erősíti a csigolyák körüli izmokat. Hordható a városban, de sok sporthoz is. A gömbölyű talp még állás közben sem hagyja egy pozícióban megmerevedni az izmokat. Folyamatosan egyensúlyozásra késztet, miközben az izmok felváltva összehúzódnak és ellazulnak. Ezért is hallani annyi pincértől és fodrásztól, hogy mennyivel könnyebb ebben állni egész nap.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva