Egészség

2009.01.25. 12:00

A tűsarkú cipő megviseli a lábat

A tűsarkú cipő lehet előírt viselet, de a láb formáját kiemelő lábbeliket sokan divatból hordják. A szívdöglesztő topánkákkal mégis érdemes óvatosan bánni, mert rombolják a lábat. Az ortopédusok szerint az előnytelen cipő hátfájást és tartáshibát okoz.

ÁNT

[caption id="" align="alignright" width="235"] Legyen csak alkalmi viselet! – javasolják a szakemberek.
[/caption]A felnőtt európaiak fele szenved a rossz cipők okozta betegségektől. A legtöbb viselet nem feltétlenül árt a lábnak, az egészségtelen cipőkért a divatkreátorokat lehet felelőssé tenni. A látványos kreatúrák nagyon megerőltetik a lábat, a derekat, s rontják a testtartást. Persze, leginkább a mozgás, pontosabban a futás hiánya okozza a legtöbb gondot. Tűsarkúban ez nem is lehetséges, pedig a lábnak az a legjobb, ha a talp érintkezik a talajjal.

Ezért kellemes és egészséges mezítláb sétálni. A legjobb homokos, aprókavicsos talajon tipegni, ahol a szemcsék finoman masszírozzák a talpat. A süppedős terep jól megmozgatja a teljesen elhanyagolt izmokat.

A lábat tönkreteszi az is, ha a terhelés – például a válltáska – mindig ugyanarra az oldalra kerül. A gerincoszlop ugyanis elmozdul a függőleges helyzetéből, s ez a lábakra is hatással van. Az egyenlőtlen terhelés jobban megkínozza az egyik lábat, de a féloldalasság mindkét lábnak káros.

Lemondani a sarokról?

Az ortopédusok szerint a magas sarkú cipő alkalmakra való. A doktorok arra is felhívják a figyelmet, hogy vásárláskor a felsőrész anyaga mellett, a talp minőségére is figyelni kell. A kemény, rugalmatlan talp nagyobb erőfeszítésre kényszeríti a lábfej izmait. Az izmok és az ízületek az évek múlásával veszítenek rugalmasságukból. Az egészséges cipő viselésével helyrehozható a tartáshiba, s megszüntethető a lábfájás. Ha a normális napi terhelés fájdalmakkal jár, érdemes orvoshoz fordulni. Elsősorban a hátfájdalmakra, a gerincpanaszokra kell figyelni. Ezek jóval korábban jelentkeznek, mint a lábszár, a boka, és a comb fájdalmai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva