Egészség

2009.01.11. 06:08

Meditatív lebegés a selymes vízben

A kellemesen langyos vízben a Watsu terápia alatt a páciens olyan tudatállapotba is kerülhet, amelyben magzatkori élményeit éli át újra.

Wlcsek Anna

Magyarországon is egyre többször hallani arról az újfajta terápiáról, melyek a víz közvetítő szerepének kiaknázásával végeznek különböző testi és lelki problémák megoldására. A Watsu kezelés története mindössze húsz évre vezethető vissza, de rövid időn belül nagy sikert aratott szerte a világon. Lényege, hogy egy arra alkalmas, 35-37 Celcius fok körüli hőmérsékletű, legfeljebb 1,3 méter mély medencében egy terapeuta szavak nélkül kezeli a pácienst. A kezelés leginkább lebegtetéshez és átmozgatáshoz hasonlítható, mely alatt a páciens meditatív idegállatotba kerül. Időtartama 50-60 perc. Legjobb, ha ezalatt az idő alatt csak a terapeuta és a páciens tartózkodik a medencében. Ez azért különösen fontos, mert a teljes ellazuláshoz nyugalom és csend szükséges, mások beszéde zavaró lehet.

Mik az ellenjavallatok?

Bizonyos esetekben a Watsu kezelés kerülendő. Ilyen a hőemelkedés vagy láz, az epilepszia, a szívelégtelenség, a nyílt sérülések, a légzési elégtelenségek, az urológiai betegségek, a széklet inkontinencia, a menstruáció, a fertőzéses megbetegedések. Ezek mellett nem ajánlott vérnyomásproblémák, klórérzékenység, szédülés, szívtáji panaszok esetén.

A kezelés alatt álom és ébrenlét határán, egy módosult tudatállapotba kerül az ember. Emiatt az is előfordulhat, hogy a hatvan percet alig tíz percnek érzékeli valaki. A kellemes langyos vízben hamar ellazul a test, és a kezdeti feszültség, amit a szinte idegen terapeuta közelsége jelent, gyorsan elmúlik. Ebben a különleges idegállapotban a legtöbben az érzelmek széles skáláját élik át a nevetéstől a sírásig, s felébredve zaklatottnak, vagy éppen megkönnyebbültnek is érezhetik magukat. A gondolatok a vízben letisztulnak, a felhajtó erőnek köszönhetően a test mentesül saját terhe és a fizikai fájdalmak alól.

A gyengéd lazító és hajlító mozdulatok oldják az izmokban felgyülemlett feszültséget, a túlzott megterhelés miatti fáradtságot, elősegítik a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt. Ez a vizes kezelés a kismamáknak és a gyermekeknek is hatékonyan segít a lelki problémáik, félelmeik feloldásához. Gyermekek ötéves kortól vehetnek részt ilyen foglalkozásokon. A Watsu oldja a koncentrációs és hiperaktív viselkedési zavarokat. A kismamákat ez a mélyen relaxált állapot hozzásegíti ahhoz, hogy erősebb kapcsolat alakuljon ki közte és magzatuk között, s oldja a szüléssel kapcsolatos esetleges félelmeiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva