Egészség

2009.01.15. 06:35

Természetes gyógymód a hasi görcsök kezelésére

A világon minden negyedik ember szenved visszatérő hasi görcsöktől. Egy német felmérés szerint a problémát sokan természetes készítményekkel igyekeznek orvosolni. A megkérdezettek válaszaiból kiderült, hogy a recept nélküli gyógyszerek az esetek kilencven százalékában beváltak.

ÁNT

A hasi fájdalmak leggyakoribb oka az irritábilis bélszindróma (IBS). A betegség legfőbb tünete a rendszeres, visszatérő hasi görcs és fájdalom, a hasmenés és a székrekedés, valamint a puffadás. A német adatok a magyar népességre is jellemzők. „A betegség a közép-kelet európai régióban nagyon hasonló előfordulású – mondja Király Ágnes gasztroenterológus szakorvos, a Pécsi Tudományegyetem III. Belklinikájának egyetemi docense. – Nagyon sok IBS-ben szenvedő nem keres orvosi segítséget, a betegek másik része pedig a családorvoshoz fordul, aki csak akkor küldi tovább őt szakrendelésre, ha bizonytalan a diagnózisban. A szakrendelésünkre érkezők 60–70 százaléka valamilyen hasi fájdalomra panaszkodik, a fennmaradó 30–40 százalékuk a székelés megváltozása miatt vagy a felső tápcsatornai tünetek miatt kerül hozzánk.”

A hasi panaszokra gyógyírt keresők közül sokan választanak duboisia-kivonatot tartalmazó görcsoldókat. A trópusokon honos növényből nyert készítmények hatóanyaga megszünteti a görcsöket. A hazai gyógyszertárakban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a meghűlés, a banális fájdalmak csillapítása, az emésztési problémák és a mozgásszervi panaszok mellett a görcsoldás az öngyógyítás egyik fontos területe, amihez a vény nélkül kapható készítmények nyújtanak segítséget.

Hirtelen fájdalmak

A hasi görcsök váratlanul, gyakran éjszaka jelentkeznek. Ha a pihenést, az éjszakai nyugalmat hasi panaszok zavarják, az hatással lesz a másnapi teljesítményre. A kialvatlanság és a fájdalom kimerültséget, fáradékonyságot okoz. Ráadásul a hasi görcsök nemcsak az emésztést vagy az éjszakai pihenést zavarják, de hatással lehetnek a beteg életvitelére, a személyes kapcsolataira, sőt szexuális életére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva