Egészség

2009.01.29. 06:10

Veszélyes, ha lejár a gyógyszer szavatossága

A lejárt szavatosságú gyógyszer már nem fejt ki gyógyhatást, viszont a mellékhatások megsokszorozódhatnak és felerősödhetnek. A romlott gyógyszer rosszabb esetben akár meg is betegíthet. Éppen ezért kell időről-időre átnézni a házipatikát. Sőt, érdemes már a gyógyszertárban szemügyre venni az orvosságot.

F. E.

Előfordulhat ugyanis, hogy hosszú ideig tárolják a patikában a szert, amelynek szavatossága így már csak egy-két hónap. Ez nem probléma akkor, ha a gyógyszer a következő hónapban úgyis elfogy. Amikor viszont olyan patikaszerről van szó, amelyet több hónapig kell tartani, jobb, ha másikat kérünk. A szavatossági időt a dobozra és a levélre is rányomják, gyorsan meg lehet találni, egyszerű meggyőződni róla, meddig jó az orvosság.

Ne a kukába dobja!

A gyógyszer veszélyes hulladék. Éppen ezért tilos a háztartási hulladékkal a kukába dobni, mert így a talajba, majd az ivóvízbe kerülhetnek a kémiai összetevők, amelyek károsítják a természetet is. Minden patikákban tartanak olyan speciális tárolóedényeket, amelyben összegyűjtik a lejárt készítményeket. Ezeket térítésmentesen átveszik a gyógyszertárakban és gondoskodnak a kezelésükről is. Amint megtelnek, a veszélyeshulladék-égetőbe szállítják és megsemmisítik a gyógyszereket, amelyek így nem terheli a környezetet.

A gyógyszerek szavatosságát elsősorban a tárolási körülmények határozzák meg. A lejárati idő csak akkor érvényes, ha az útmutatásban leírtaknak megfelelően tárolják a gyógyszert. Tűző napon, melegben egy gyógyszert sem szabad hagyni, és van olyan, amely csak hűtőben vagy sötét üvegben áll el. Egyes szereknél a lejárati idő után mérgező bomlástermékek képződhetnek. Sok esetben, főleg a folyadékoknál, kenőcsöknél, cseppeknél a baktériumok elszaporodása lehet fenyegető tényező.

Az, hogy egy gyógyszer meddig őrzi meg a gyógyhatását, már a gyártás előtt kiderül. A gyógyszerek fejlesztésekor ugyanis lehetőség van a lejárati idő meghatározására úgynevezett stabilitási vizsgálatokkal. Két éven keresztül rendszeresen vizsgálják a hatóanyagtartalmat, majd a tárolási időszak végén meghatározzák annak minőségét. A szavatosság idejének lejárata az a pillanat, amikor a hatóanyag-csökkenés mértéke meghaladja az öt százalékot. A lejárati időn belül ugyanis nem csökkenhet 95 százalék alá a hatóanyag-tartalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva