Egészség

2009.02.12. 07:01

Árulkodó a kellemetlen lehelet

Egy a szájhigiéniáról végzett, nemrég befejeződött nemzetközi kutatás során négyszáz felnőttet kérdeztek a fogápolásról, illetve ennek kapcsán a rossz leheletről.

F. E.

A válaszadók egyetértettek abban, hogy a friss lehelet rendkívül fontos és elengedhetetlen a mindennapokon, elsősorban az emberek közötti szociális érintkezéskor. Ennek ellenére a felmérésben résztvevők 83 százaléka nem mondaná el kollégájának, hogy kellemetlen a lehelete, 67 százalékuk a barátainak, 32 százalékuk pedig a kedvesének sem szólna erről.

Pedig a felnőtt lakosság csaknem felének rendszeresen rossz a lehelete, akár tudomást vesznek erről, akár nem. A problémát az esetek többségében a higiéniás szabályok felrúgása, a száj ápolásának elhanyagolása okozza. A rossz leheletről ugyanis leggyakrabban a nyelv hátsó szakaszán elszaporodó baktériumok tehetnek. Az orrból származó váladék ezen a területen bomlik fehérjékre. A folyamat kén felszabadulással jár, amely kellemetlen szaggal jár. Ezért fontos legalább kétszer fogat mosni minden nap, s nem maradhat el a nyelv alapos tisztítása sem.

Erről hasonlóan vélekedtek a megkérdezettek is: a lehelet frissességének megőrzésére 95 százalékuk a fogmosást tartotta a legcélravezetőbbnek. Ötből egy válaszadó mentolos cukorkával, néhányan pedig szájvízzel próbáltak tenni a kellemetlen szájszag ellen. A mentolos cukorkák és rágógumik valóban segíthetnek elfedni a szagokat: serkentik a nyáltermelést, ezzel közreműködnek a baktériumok eltávolításában. A legújabb kutatások szerint azonban az alkoholtartalmú szájvizek növelhetik a szájüregi rákok kialakulásának valószínűségét, ezért ezeket a szakemberek nem ajánlják.

Fogszuvasodás a háttérben

A rossz lehelet számos betegség tünete lehet, ezért különösen fontos odafigyelni a kellemetlen szagokra. Leggyakrabban fogszuvasodás okozza, de a gyomorfekély és a cukorbetegség első tünete is lehet a szájszag hirtelen megváltozása. Ennél súlyosabb betegségre, a leukémiára szintén utalhat. Akinél tehát néhány nap alatt alaposabb tisztálkodás mellett sem múlik el a jelenség, forduljon szakorvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza a kellemetlen tüneteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva