Egészség

2009.02.28. 07:35

Egészséges gyereknek nem kell multivitamin

Egyes kutatások szerint pont azoknak a gyermekeknek nem lenne szükségük a vitaminkészítményekre akik szedik, azoknak viszont igen, akik nem kapják meg ezeket.

Wlcsek Anna

Amelyik gyerek naponta többször eszik friss zöldséget és gyümölcsöt, megfelelő arányban részei a táplálkozásának a tejtermékek, a sovány húsok és a pékáruk, valamint naponta van friss levegőn és rendszeresen mozog, annak nincs szüksége további vitaminkészítményekre ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. Vannak természetesen olyan időszakok, főleg a kisebb gyermekek életében, amikor valamilyen betegség vagy fertőzés miatt az immunrendszerük külső támogatásra szorul. Ezek azonban nem mindennapos élethelyzetek.

Mikor van szükség a tablettákra?

- Járvány idején, ha közösségbe jár a gyerek

- Betegség után a gyorsabb felerősödéshez

- Alultápláltság esetén

- Kóros evészavaroknál (anorexia, bulimia)

- Műtétek, balesetek után

- Ha valamilyen ételallergia gátolja a változatos táplálkozást

- Tartós gyógyszeres kezelés esetén

Egyes kutatások szerint azonban egyre több szülő ad különböző multivitaminokat, táplálékkiegészítőket gyermekének akkor is, ha erre különösebb indokot nem találnak. Pusztán csak azért, hogy „biztosan egészséges legyen az a gyerek”. A felmérések alapján ez rendszerint a jobb anyagi helyzetben élő családoknál fordul elő, ahol a gyerekek egyébként is megfelelő körülmények közt nőnek fel. A szegényebb családokban viszont, ahol nem kerül minden nap tápláló étel az asztalra, ott természetesen a drága vitaminkészítmények sem jutnak el a gyermekekig.

Egy Amerikában készült felmérésben több mint tízezer, 2 és 17 év közötti gyermek és családjának táplálkozási, vitaminszedési szokásait vizsgálták. Kiderült, hogy a szülők gyakran nem voltak tisztában azzal, mennyire eszik egészségesen gyermekük. Sokan azért adtak az étkezések mellé tablettákat is a gyerekeknek, mert úgy gondolták, hogy a kicsik túl keveset esznek. De sok olyan szülő is akadt, aki épp gyermeke alultápláltságát vagy fennálló vitaminhiányát nem vette észre. A gyermekorvosok szerint a vaktában osztogatott vitamintabletták hosszú távon akár nagyobb kárt is okozhatnak, mint amennyit használnak. A túlzott vitaminbevitel vesekárosodást, májkárosodást, vagy egyéb szervi problémákat okozhat.

Egyes készítmények a különböző összetevőkből gyakran túl nagy dózisokat tartalmaznak, akár a napi szükséglet 100-150 százalékát is, amely egészséges táplálkozás mellett gyorsan túladagolható. Ezért az orvosok arra hívják fel a szülők figyelmét, amennyiben valamilyen vitamint adnának gyermeküknek, azt beszéljék meg előtte szakemberrel. Minden esetben életmód és egészségi állapot függvénye, hogy éppen mire van szüksége a fejlődő szervezetnek – legyen az pici baba, vagy éppen kamasz.

- Betegség után a gyorsabb felerősödéshez

- Alultápláltság esetén

- Kóros evészavaroknál (anorexia, bulimia)

- Műtétek, balesetek után

- Ha valamilyen ételallergia gátolja a változatos táplálkozást

- Tartós gyógyszeres kezelés esetén -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva