Egészség

2009.02.01. 07:29

Izzadjon, hogy egészséges és szép legyen

Szaunázni mindig jó, de különösen jólesik télen, amikor odakint hideg, nyirkos az idő. Az izzadás erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt és javítja a közérzetet.

Fábos Erika

Évezredek óta ismertek a különböző izzasztó fürdők, amelyeket korábban vallási szertartásokhoz, de néhány esetben már gyógyításhoz használták. Ennek a távol-keleten, az iszlám országokban, a görögöknél és Romában is fennmaradtak nyomai, de a középkori Európából is maradtak emlékek. A szaunákat főként Európa északi vidékein használták az egyszerű emberek, de már nem vallásos, hanem egészségmegőrző céllal. Írországban, illetve az alpesi területeken még a 19. században is napi rendszerességgel izzasztották magukat a polgárok, de végül a legtöbb helyen kiveszett a szokás, amely ma csak a finneknél maradt meg töretlenül.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A rendszeres szaunázás edzi a testet és az ereket, erősíti az immunrendszert, oldja stresszt, ezért egész évben jótékony hatású - FOTÓ: AFP
[/caption]

Ez az oka annak, hogy az 1960-as években, amikor a szaunázás ismét divattá vált, mindenhol a finn szauna terjedt el. A mindennapos használat ugyanakkor még nem megszokott, a legtöbben csak ősszel és télen használják. Pedig a rendszeres szaunázás edzi a testet és az ereket, erősíti az immunrendszert, oldja stresszt, ezért egész évben jótékony hatású. Igaz, nem mindenki izzadhat nyakló nélkül, és vannak szabályok, amelyeket fontos betartani.

„Lázasan, gyulladással járó betegségek esetén soha ne szaunázzunk – mondja Kánya Péter életmód tanácsadó, masszőr. – A szauna influenza kezelésére sem alkalmas, csak fokozza a tüneteket. Megelőzésére viszont kitűnő. Szaunázás előtt néhány órával még lehet vizet, gyógyteát fogyasztani, de koffein tartalmú italokat és alkoholt nem. Enni a hőfürdő előtt három–négy órával szabad utoljára, de akkor sem tanácsos erős vagy túl fűszeres fogásokat választani. A szauna ugyanis arra való, hogy ellazuljon a test, relaxálni viszont úgy nem lehet, ha fáj az ember feje vagy feszül gyomra.”

A szaunakabinba lezuhanyozva, és szárazra törülközve kell belépni. Ez elősegíti az izzadást. A kezelést az alsó szinten érdemes kezdeni, ahol kevésbé forró a levegő. Első körben 8–12 percet tanácsos bent tölteni, de a kezdők 5–6 perc után tarthatnak pihenőt. A szaunázás nem verseny! A finnek úgy tartják, hogy addig kell csinálni, ameddig jólesik. A legjobb, ha a rituálé három körből áll: az első 8–12 perc után, váltott vagy hideg vizes zuhanyzás, majd 15–20 perces pihenő következzen, lehetőleg nyugágyban fekve. Ezután újabb 5–10 perc izzadás, de már egy lépcsővel feljebb, vagyis melegebb hőmérsékleten. Az előbb említett pihenő beiktatása után az utolsó körben 5–6 perc izzadás is elég. A szaunázás után érdemes betakarózva 1–2 órát pihenéssel tölteni: feküdni, meditálni vagy aludni egyet.

„A szaunában nem illik hangoskodni, olvasni – figyelmeztet Kánya Péter. – Ez a nyugalom ideje, és ebben nem illik mást megzavarni. Szaunában tilos az ékszerek viselése, mert a fém felforrósodik, és égési sérülést okoz. A melegben kerülni kell a műanyag vagy gumipapucsokat, és a szintetikus fürdőruhákat is. Legjobb puha pamut kendőbe vagy vékony frottír törölközőbe burkolózni. Az izzadás során elveszített víz- és sómennyiséget pedig minél hamarabb pótolni kell, ellenkező esetben izomgörcsök és fejfájás jelentkezhet.”

Finn vagy infra szauna

A finn szauna és az infrakabin alapvetően különböznek egymástól. Habár mindkettő az izzasztó hatással javítja az egészséget, teljesen másként működnek és másként kell használni őket. Az infrakabinban a test hevül fel, a levegő csak kis mértékben melegszik. A kabinban a hőmérséklet 35–60 fok között alakul, a test melegedését (belülről) az infravörös fény okozza. A sugárzás a bőr legmélyebb rétegeibe is eljut, ezért a hagyományos szaunánál erőteljesebb méregtelenítő hatása van. Ráadásul kíméli a szívet, ezért szívbetegségben szenvedők is használhatják. A finn szaunában a szaunakályha a levegőt melegíti fel. A hőmérséklet 80–100 fokos. A párás hőségben a test kívülről melegszik át, és ettől indul be az izzadás. Az infrakabinban egy alkalommal 30 percet egészséges eltölteni. A finn szaunát, 10–15 percre, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával egymást követően többször is használni lehet, de három kör után már erősen megterheli a szervezetet a hőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva