Egészség

2009.02.14. 07:29

Korosztálytól függ, hogy hol vásárolunk gyógykészítményeket

A lakosság mindössze 12 százaléka vásárol gyógyszert patikán kívül, hipermarketben, drogériában vagy benzinkútnál – derült ki a webbeteg kutatásából.

W. A.

A felnőtt magyar lakosság körében végzett felmérésük célja a gyógyszervásárlási szokások vizsgálata volt. Az adatok szerint tíz honfitársunkból kilenc még mindig a gyógyszertárakból szerzi be a recept nélkül kapható gyógyszereket. Leginkább az idős nyugdíjasok ragaszkodnak megszokott patikájukhoz, de ehhez az is hozzájárulhat, hogy ők gyakrabban váltanak ki vényköteles gyógyszereket.
Minden második vásárlóra jellemző, hogy ugyanabba a gyógyszertárba tér vissza, ahol rendszerint vásárol. A patika-választásnál a legfontosabb annak közelsége, a kiszolgálás színvonala és a termékválaszték. A fiataloknak viszont a hosszabb nyitva tartás számít.

A patikán kívüli gyógyszervásárlók általában fővárosiak. Háromnegyedük drogériákban, tizedük pedig benzinkúton szerzi be a szereket. A válaszadók öt százaléka az interneten, ismerősöktől, vagy a piacon tesz szert gyógyszerekre. Ez rendszerint a fiatalokra jellemző, akik többnyire fájdalomcsillapítókat és vitaminokat vásárolnak, és kerülik a hosszú sorban állást.

Reklám és házi patika

Egy korábbi vizsgálat arra keresett választ, milyen hatással vannak a reklámok a gyógyszerválasztási szokásokra, és a házi patikák tartalmára. A válaszokból kiderült, hogy az otthoni készletek egyre nagyobbak. Mindez az intenzív reklámkampányoknak köszönhető. A legnagyobb arányban a láz- és fájdalomcsillapítók, valamit a megfázás elleni készítmények találhatók meg a háztartásokban. Az öngyógyszerezés elterjedésével az emberek egyre ritkábban fordulnak háziorvoshoz. Ez a szakemberek szerint veszélyes, mert a lakosság gyakran olyan tüneteket kezel otthon, melyek súlyosabb betegség (például rák) tünetei lehetnek.

W. A. Reklám és házi patika Egy korábbi vizsgálat arra keresett választ, milyen hatással vannak a reklámok a gyógyszerválasztási szokásokra, és a házi patikák tartalmára. A válaszokból kiderült, hogy az otthoni készletek egyre nagyobbak. Mindez az intenzív reklámkampányoknak köszönhető. A legnagyobb arányban a láz- és fájdalomcsillapítók, valamit a megfázás elleni készítmények találhatók meg a háztartásokban. Az öngyógyszerezés elterjedésével az emberek egyre ritkábban fordulnak háziorvoshoz. Ez a szakemberek szerint veszélyes, mert a lakosság gyakran olyan tüneteket kezel otthon, melyek súlyosabb betegség (például rák) tünetei lehetnek. Gyógyszer -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva