Egészség

2009.02.05. 07:58

Megváltozhat a hatás, ha eltörik a gyógyszereket

Sokan porítják, félbe törik a túl nagynak ítélt tablettákat. Pedig ezzel árthatnak a terápia hatékonyságának, sőt saját bélrendszerükben is kárt tehetnek.

B. V.

A lenyelésre szánt tablettákból ugyanis a gyomorban illetve a bél meghatározott szakaszán szívódik fel a hatóanyag, s egyes szereknél a hatásukat is ott fejtik ki. „Ilyenek például a retard tabletták – mutat rá Kertai Aurél háziorvos. – Ha a „retard” feliratot látjuk gyógyszerünk dobozán, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú hatástartalmú készítményt szedünk. Ezt nem szabad kettétörni, mert akkor már a bevétel után kioldódik az összes hatóanyag.”

Ugyanez a helyzet az úgynevezett bélben oldódó (intesztinoszolvens) tablettákkal és a drazsékkal is. Bevonatuk nem oldódik fel a gyomorsavban. „Amint a tabletta átjut a belekbe – ahol a kémhatás semleges vagy enyhén lúgos – a védőbevonat leoldódik róluk és megkezdődik a hatóanyag felszívódása – magyarázza Kertai Aurél. – Az ilyen típusú tablettákat már csak azért sem szabad kettétörve lenyelni, mert a gyomorban komoly mellékhatásokat okoznak.”

Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket éppen lenyelni nem szabad. Ezek a pezsgő-, rágó, szopogató vagy nyelv alatti tabletták. Olyan készítményekről van szó, amelyeket a gyors felszívódás érdekében kell így használni. A normál, bevonat nélküli tablettákat a könnyebb bevétel érdekében össze lehet törni, lehet felezni vagy éppen porítani őket. Ezek a készítmények a gyomorban gyorsan szétesnek, feloldódnak, s hatásukat hamar kifejtik.

Tabletták külsőleg

Tablettát nem csak szájon át lehet szedni. Léteznek olyan szemészeti tabletták, amelyek kisméretűek, és a kötőhártyába kell őket helyezni. A testüregekben való alkalmazás ugyancsak külsőlegesnek számít: akadnak hüvelyben, húgycsőben, sőt fogágyban alkalmazható tabletták. Ezek leggyakrabban fertőtlenítő vagy gyulladáscsökkentő hatásúak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva