Egészség

2009.02.19. 07:29

Nem csak az idegesség okozhat gyomorfekélyt

A gyomorégésért, a gyomortáji fájdalmakért korábban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek.

B. V.

Számos kutatás igazolta azóta, hogy a tüneteket nem kizárólag az egészségtelen életmód és a túlhajszolt életvitel okozza. „Kiválthatja a nyelőcső, a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját ért károsodás is, amelyet okozhatnak nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek vagy a fájdalomcsillapítók tartós szedése – mondja Hidvégi Edit gasztroenterológus. – Fekélybetegséget válthatnak ki a savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok, illetve a gyomorsav túltengéssel járó állapotok is.” A hosszú ideig tartó erős savas-maró hatás károsodást válthat ki, melynek a következménye a gyomorfekély. „Amikor a savas gyomornedv a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt” – teszi hozzá a szakember.

A fekélyes betegségek kezelésének alapköve a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése. Kerülni kell az alkoholt, a kávét, a csokoládét, a dohányzást. Ha ez kevés, gyógyszeres kezelésre is szükség van. „A műtét akkor jön szóba, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor és nyombél falát, ami akár halálos következménnyel is járhat” – hangsúlyozza Hidvégi Edit.

B. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva