Egyperces

2016.08.04. 13:11

Antik kincsnek hitték egy gimis kancsóját

A '70-es években készített művet 50 ezer dollárra becsülték egy amerikai tévéműsorban.

BAMA

Az Antiques Roadshow igazi aranybánya a régiségek kedvelőinek: ide bárki beviheti vagyontárgyait, hogy aztán a szakértők megmondják róla, honnan származik és persze mennyit ér - írja a Mental Floss.

A műsor egyik epizódjában előkerült egy groteszk arcokat ábrázoló kancsó, amit Alvin Barr Eugene-ben, egy hagyatéki árverésen vett csupán 300 dollárért. Stephen L. Fletcher, az értékbecslő ugyanakkor 50 ezer dolllárra saccolta és úgy gondolta, a műtárgy valószínűleg a késő XIX. században vagy a XX. század elején készülhetett. 

Nem volt igaza. Mint kiderült, a kancsót egy bizonyos Betsy Soule csinálta - még a ''70-es években, amikor gimibe járt. Soule-t egy barátja hívta fel, amikor látta a bizarr művet a tévében.

A nő kapcsolatba lépett a műsor készítőivel, és elmesélte a tárgy valódi eredetét, valamint egy fotót is mellékelt, amin különböző kancsói társaságában látható.

Az Antiques Roadshow elnézést kért a hibáért, és az értékbecslő szintén azt nyilatkozta, hogy a műsor után kétségei támadtak a kancsó értékével kapcsolatban.

Fotó / Mental Floss -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva