2016.08.30. 13:24
Bongban füstöli a koktélokat Los Angeles egyik menő bárpultosa
Jason Eisnert meglepő módon nem a kanapén punnyadás, hanem a sport vezette el a formabontó ötletig.
Los Angeles egyik menő bárjában bongban füstölik a koktélokat. Az ötlet atyja és a füstös koktélok mestere Jason Eisner, a Gracias Madre mexikói étterem bárpultosa. Eisner üvegpipában készíti el egy speciális tequila italát, majd mielőtt szervírozná, begyújt egy adag fűmagot a bongban, rászív a pipa szájára, és átfüstöli a koktélt. A kreálmánynak az Up in Smoke nevet adta.
Eisnerrel a Munchies készített interjút, melyből egy jókedvű, szerény és őszinte fiatalember portréja rajzolódik ki. Amikor megkérdezték tőle, mégis hogyan jutott az eszébe bongban füstölni az italait, ezt felelte: „Csak abszolút önmagam akarok lenni, haver! És nem is bánom, ha az emberek tudják: óriási fűfej vagyok.”
Eisner bongkoktélos kalandja egészen furcsa módon a sporttal kezdődött. A férfi korábban brazil jiu-jitsuban versenyzett. Abban a közegben – a gördeszkázáshoz hasonlóan – teljesen elfogadott a szmokizás. A jitsuka igyekezett némi izmot magára szedni, de ez nehéznek bizonyult, mert akkoriban még vegán volt: állati fehérjék nélkül nem adja magát könnyen a plusz izom. Ezt áthidalandó kezdett el kendermagot enni, és ekkor ébredt rá arra, milyen összetett a magok ízvilága. Innen már csak egy lépés volt azon agyalni, milyen ízű lehet a koktél, amit ezekkel a magokkal füstölnek meg – egy további lépés pedig elvezetett a konkrét italokhoz.
Mint mondja, a bong ráadásul abszolút logikus eszköz a koktélkészítéshez, mert az tulajdonképpen egy dekantáló a marihuána számára: semlegesíti a káros anyagokat, és kiszűri a füst egyenetlenségeit. Így aztán már egy feljavított minőségű füst kerekíti ki még jobban az italok aromáját.
Eisner bongkoktélja nem olcsó mulatság: egy pohár huszonöt dollárba, vagyis majdnem hétezer forintba kerül. Ennek ellenére nagyon népszerű, mint a bármester mondja, szombat estéken egyhuzamban öt órán át is füstöl a vendégeknek.