Egyperces

2016.08.11. 13:08

Ezért zöldülnek be a vizek a riói olimpián

Végre megvan a magyarázat, így pedig a megoldás sem lehet messze.

BAMA

Hamar gusztustalan gellert kapott a riói olimpia: bezöldült a műugró medence vize, melyet nem sokkal később követett a szomszédos vízilabdapálya is. A szervezők eleinte csak találgattak, mi okozhatta a csúnyulást, most viszont úgy tűnik, megvan a rejtély megoldása.

Közleményt adott ki az úszók nemzetközi szervezete, a FINA, melyben azt írják, hogy a bezöldülést egy vegyszer hiánya okozza, melyet a vizek kezelése során használnak. A hiányos kezelés miatt a vizek pH-értéke megváltozott, így színeződtek el. Tesztelték a vizet, és az nem okoz egészségügyi kockázatot, teszik még hozzá.

A szűkszavú közlemény nem azonosítja be a hiányzó vegyszert, de azért valószínűleg mégis megvan a ludas. A Deadspin cikkében sorra veszi a vízkezeléshez használt anyagokat, és azt írják, a pH-érték stabilizálásához lúgra van szükség. Tehát valószínűleg ez most a hiánycikk a riói medencékben.

Viszont nem teljesen igaz, hogy a zöld víz nem hordoz egészségügyi kockázatot. Ha nem stabil a pH-érték, akkor a klór sem tudja teljes mértékben kifejteni a fertőtlenítő hatását, így elszaporodnak az algák – lásd bezöldülés – de ami ennél aggasztóbb, hogy a baktériumok is.

Az olimpia szervezői egyébként már akcióba léptek, igaz, eddig nem sok eredménnyel. Először feltehetően extra adag klórral igyekeztek köszörülni a csorbán, legalábbis erre utal, hogy az amerikai és ausztrál vízilabdázók arra panaszkodtak, hogy a vízben égni kezdett a szemük.

Mindenesetre most, hogy beazonosították a problémát, várhatóan hamar sikerülni fog visszakékíteni a fedetlen medencék vizét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva