Egyperces

2016.08.01. 13:40

Hirtelen vérvörösre változott egy iráni tó vize

Ezt nem a Sátán eljövetelének, hanem a globális felmelegedésnek köszönhetjük.

BAMA

Áprilisban még zöld volt, de júliusra vérvörösre váltott az iráni Urmia-tó színe. Az egyre rohamosabb ütemben kiszáradó sóstóról a NASA készített műholdas felvételeket.

A színváltás magyarázata nem biblikus, hanem prózai: ahogy most mindenütt a világon, Iránban is óriási a hőség és a szárazság, aminek köszönhetően még az eddiginél is gyorsabb ütemben szárad ki a tó. Bár a víz elpárolog, a só nem, tehát a megmaradó tóban erősen megnőtt a sókoncentrátum. Ez pedig a vörös algák elburjánzásának kedvez, melyek így néhány hét alatt teljesen átvették a gyengébb sóoldatban tenyésző zöld algák helyét.

Ez nem egyedi jelenség, a Utah-i Nagy-sóstó is rendszeresen vörösre vált, írja a Gizmodo. Az Urmia-tónál sem ez volt az első színváltás, már korábban is bevörösödött, majd a nedvesebb időjárás beköszöntével visszazöldült. A NASA ugyanakkor azt mondja, megvan a lehetősége, hogy a fokozódó iráni szárazság miatt ez az árnyalat lesz a tó új, végleges színe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva