Egyperces

2016.08.23. 10:09

Most már golyóálló sál is létezik

Egy bejrúti dizájner találmánya óriási segítség lehet a háborús övezetekben.

BAMA

Bejrútban eltévedt golyó ölt meg egy tűzoltót májusban. A golyót az önkormányzati választások után, ünneplésből lőtték ki, az égbe. Ez nem kivételes eset: Libanonban nagy hagyománya van az eszetlenül levegőbe lődözésnek bármilyen nagyobb alkalomkor, legyen az esküvő, temetés – vagy épp politikai esemény. Az eltévedt golyók-okozta halálesetek száma sem csökken – ebbe fáradt bele egy bejrúti dizájner, és megalkotta a golyóálló fejsálat.

Salim Kadi maga is majdnem áldozatául esett a tüzelve ünneplésnek: a Motherboard-nak azt mesélte, tavaly, egy egyszerű vasárnapi délután kilépett egy bárból, mire néhány méterre tőle lövedék csapódott a járdába. Kadi a saját és családja testi épségének féltése miatt alkotta meg a golyóálló keffiyeht, melyet a bejrúti dizájnhéten mutatott be, júliusban.

„Eredetileg a keffiyeht azért viselték, hogy megvédje az embereket a környezeti hatásoktól, de most már az erőszak az új környezetünk. Úgy hiszem, szükséges volt újragondolni, és elképzelni, milyen lenne a keffiyeh ma.” - meséli  Kadi.

Találmányát a K29 Keffiyeh 001-nek nevezte el. Ez egy 120x120 centiméteres fejsál, melyet a golyóálló mellények anyagával, a kevlárral szőttek át. Legalább kilenc réteg kevlár kell ahhoz, hogy megállítson egy koponya felé tartó lövedéket, és ez ezzel a fejsállal lehetséges is, ha az ember megfelelően viseli. Kadi azt mondja, a kevlár jóval merevebb a pamutnál, de minél többet viseli az ember, annál jobban idomul.

„Olyan, mintha egy motoros sisakot viselnél, az extra súly nélkül.”

Kadi elmondása szerint sokan azt hitték, ez valamiféle terrorista eszköz, mások egy művészeti projektet láttak benne, de nem: ez egy valódi, hétköznapi viselésre szánt használati tárgy. Bár önmagán túlmutat, és ez jó: beindított egy társadalmi párbeszédet, melynek egyszer talán az lesz az eredménye, hogy befejezik Libanonban a lődözve ünneplést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva