Egyperces

2016.08.25. 10:42

Óriási aranyrögöt találtak Ausztráliában

A zsákmány több mint négy kilót nyom.

BAMA

Néhány nappal azelőtt, hogy egy Fülöp-szigeteki halász ágya alatt megtalálták minden idők legnagyobb igazgyöngyét, egy aranyásó a föld alatt talált egy óriási aranyrögöt Ausztráliában.

A névtelen megtaláló két részletben ütötte meg a jackpotot Victoriában: fémdetektorral kutatott a városban, és először hatvan centi mélyen egy teniszlabda nagyságú rögöt talált, majd másnap visszament még ásni, és be is jött a számítása, mert további 30 centi kilapátolása után meglett a nagy rög is. Az aranyásó Friday''s Joy-nak nevezte el a rögöt, mert pénteken találta meg.

A Friday''s Joy több mint négy kilót nyom, és 190 ezer dollárt ér. Két tenyerében elfér, ami a mai, mozis popcorn-adagokhoz szokott szemünknek semmi extra, de az aranyrögök általában ennél sokkal kisebb, inkább körömnyi képződmények. Ez tehát valóban egy kapitális példány.

A valaha talált legnagyobbtól viszont még így is messze elmarad: az az 1869-ben, szintén Ausztráliában kiásott, Welcome Stranger-re keresztelt rög volt, mely letisztítva 72 kilót nyomott, és 61x31 centiméteres volt. Szinte azonnal beolvasztották, de a replikája ma is megtekinthető a melbournei Városi Múzeumban, ő így fest:

Mindenesetre a Friday''s Joy se semmi, így, 150 évvel az ausztrál aranylázszezon után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva