Egyperces

2016.09.30. 13:46

Itt a nagy esély arra, hogy kevesebb gyerekből legyen idegroncs az iskolában

Három iskola részvételével itthon is elindul a finnek KiVa programja, mely az iskolai életet megkeserítő bántalmazással, a bullyinggal veszi fel a harcot – eredményesen.

BAMA

Nagy lépést tett a hazai oktatás a bullying visszaszorítása felé: a 2016/17-es tanévben próbajelleggel három magyar iskolában is elindítják a KiVa iskolai bántalmazás-ellenes programot, írja honlapján a KiVa itthoni licensztulajdonosa, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Elsőre a papkeszi Bocskai Általános Iskolában, a Hungária Kollégium és Általános Iskolában és a Kelenvölgyi Általános Iskolában indul el a KiVa-projekt. Az elmúlt időszak oktatásügyi szerencsétlenkedései után ez tényleg egy nagyon jó hír.

A bullying ugyanis óriási probléma világszerte, így itthon is, ennek ellenére nem foglalkozunk vele a jelentőségéhez mérten, amit az is mutat, hogy még mindig ott tartunk, hogy igazából megfelelő magyar neve sincs. A szakemberek kicsit papírízűen iskolai bántalmazásnak keresztelték el, de még ez sem ragadja meg megfelelően a lényegét: a bullyingban a fizikai erőszak mellett a folyamatos fenyítés, lelki terror, a kiközösítés és az ebből fakadó elszigetelődés ugyanúgy benne van, és persze ide tartozik az internetes zaklatás, a cyberbullying is. Szóval nagyjából ez a legrosszabb, ami az iskolában a gyerekekkel történhet.

Itthon egy nemzetközi kutatás szerint (Health Behaviour In School-Aged Children – Iskoláskorú gyerekek egészségmagatartása –, HBSC) 7 százalék a bullying-áldozatok aránya, ami nem tűnik soknak, de ha hozzávesszük, nálunk mennyire kevéssé definiált a jelenség, és azt, hogy iskolai verekedésekben ötödikek vagyunk a felmérés listáján, míg a bullyingban a miénkhez hasonló adatokat mutató finnek bunyó terén a lista végén állnak, akkor az áldozatok valós aránya Magyarországon 28-30 százalék lehet – mondta a hvg-nek a program egyik meghonosítója, Dr. Jármi Éva, az ELTE- PPK iskolapszichológiai tanszékének adjunktusa.

A KiVa-program csoportfoglalkozásokkal és számítógépes játékokkal szorítja vissza a bullyingot, az eredményei pedig figyelemre méltóak. 2009-ben vezették be Finnországban, egyből el is nyerte az Európai Bűnmegelőzési Díjat: rögtön 20 százalékkal csökkentette a bullyingot egy 2500 iskola és 50 ezer diák részvételével készült felmérés szerint. A program mára 80 százalékban teljesen megszüntette a bántalmazást, 18,5 százalékban pedig jelentősen csökkentette, szóval a hatékonysága csaknem 100 százalékos, úgy, hogy Finnországban az iskolák több mint 90 százalékában működik a KiVa, tehát nem csak a kivételezett helyzetben lévő intézményekben.

A KiVa módszerének gyakorlatát az alábbi videó foglalja össze tömören:

Első lépésként tréninget tartanak a tanároknak, és a programhoz jár egy tanári és szülői kézikönyv is. A tanórákon a gyerekek közösségerősítő és empátiafejlesztő gyakorlatokat hajtanak végre csapatmunka-feladatokkal és számítógépes játékokkal. A diákok ezek során különböző szerepeket próbálhatnak ki, belebújhatnak egy bullying-áldozat bőrébe, de megtanulhatják azt is, hogyan védhetik meg társaikat és önmagukat: nem csak ismereteket sajátítanak el, de a helyes attitűdöt is. A program az évkezdő és az évzáró kérdőívvel lesz teljes, melyeket a gyerekek töltenek ki, és melyekkel az iskola vezetősége képet kaphat az intézményben előforduló bullying gyakoriságáról, és a gyakoriság alakulásáról.

A KiVa-programra nagy szükség van, hiszen itthon még azt is tudatosítani kell a gyerekekben, hogy nem árulkodás, ha jelzik a tanároknak, hogy bullying áldozatává váltak vagy látnak valakit, aki azzá válik. Ha a hazai KiVa a külföldön tapasztalt hatékonysággal fog működni, annak óriási és látványos hatása lesz: az addig bántalmazott gyerekek nem gyomorgörccsel lépnek majd be az iskola kapuján, biztonságban érzik majd magukat, és ettől a tanulásban nyújtott teljesítményük is jobb lesz. De a legfontosabb az, hogy nem válnak idegronccsá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva