Egyperces

2016.09.23. 11:47

Új galaxisokat fedeztek fel különböző mélyűri felvételek kombinálásával

A Hubble és az ALMA képeit vetítették egymásra, ez fedte fel az eddig ismeretlen csillagokat.

BAMA

Nagy felfedezést tettek az amerikai Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium tudósai: új, eddig ismeretlen galaxisokat szúrtak ki már meglévő mélyűri felvételek kombinálásával.

Az asztronómusok a Hubble űrtávcső mélyűri képeit vetítették rá az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) képeire. Külön-külön egyik sem látta az új jelenségeket, de a két szerkezet eredményeinek összekombinálása felfedte az új galaxisokat.

„Olyan fajta galaxisokat látunk most, amilyenekről korábban nem is álmodtunk. Ez az egyedi látószög olyan galaxis-populációt fedett fel, amilyet ezidáig még sose láttunk – galaxisokat, melyek nagyon gazdagok hideg gázokban, de nagyon kevés csillaguk van” - mondta a Gizmodónak Chris Carilli, a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium tudósa.

Az ALMA olyan rádiótávcső-rendszer, mely a milliméteres illetve az alatti hullámhosszúságú sugárzást érzékeli – azon, űrben úszó porfelhők melegét, melyek a legfiatalabb csillagokat rejtik el. A Hubble pedig a látható csillagok ultraibolya fényét érzékeli, így adta ki a kettő együtt a teljes képet.

A tudósok most megfigyelik az újonnan észlelt galaxisokat, hogy lássák, azok hogyan fejlődnek, alakulnak egészen fiatal koruktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva