Egyperces

2016.10.05. 14:28

Földöntúli zöld fényben ragyog egy iráni mecset belseje (galéria)

Nem véletlenül kapta a Shah Cheragh vagyis "A fény királya" nevet.

BAMA

Bár kívülről sem menne el mellette az ember, a sirázi mecset belseje valóban lélegzetelállító. A kegyhelyként is szolgáló épület neve perzsa nyelven annyit jelent: A fény királya - és értjük is, hogy miért: az épületben ugyanis milliónyi tükörszilánk szórja a fényt minden lehetséges irányba.

A mecsetnek természetesen titokzatos története van: Kr. u. 900 környékén egy utazó észrevett valami csillogót a távolban. Amikor közelebb ment, hogy megvizsgálja, egy világító sírra bukkant. A sírban egy híres iszlám történelmi személy felfegyverkezett holtteste volt, a terület pedig a shia muszlimok zarándokhelye lett. Az épületet a sír köré építettek, és az idők folyamán folyamatosan bővítették.

Bár az idő, az emberek és a természet folyamatosan rongálja a mecsetet, a folyamatos karbantartásoknak köszönhetően remek állapotban van és még ma is úgy csillog, mint új korában. Vagyis mint Kr. u. 900 környékén.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva