Egyperces

2016.10.12. 10:44

Halottnak hitt magyar filmsztárra bukkant Tvrtko

Goll Bea ünnepelt színésznő volt Magyarországon, aztán hirtelen eltűnt. 65 éve senki nem tudott róla semmit.

BAMA

A riporter most azonban megtalálta és történetéről könyvet is írt. A sztori  röviden is érdekes: a művésznő négyévesen kezdett színészkedni, pályafutása során pedig Páger Antallal, Turay Idával és Bilicsi Tivadarral is játszott. Egy időben Karády Katalinnál is híresebb volt, az egész ország imádta.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó / Wikimedia
[/caption]

A háború azonban mindent megváltoztatott. Goll Bea 1948. május elsején minden előzmény nélkül elhagyta Magyarországot, feltételezett disszidálása miatt édesanyját itthon meghurcolták. Senki nem tudta, hogy a színésznő külföldön kalapmodell lett, és született egy gyermeke is, akit elveszített.

65 év telt el így, a lexikonok már a nő halálhírét is megírták. Azután Zürichben egy Beartice Nafzger nevű asszony eltörte a lábát. Az asszonyt kórházba vitték, onnan telefonált a szomszédjának (és barátjának), Vladimir Vuksanovicnak, hogy locsolja meg a virágokat a lakásában és takarítson ki, ameddig őt benttartják.

A férfi a takarítás során a nő ágya alatt cipősdobozokat talált, amelyek tele voltak címlapokkal, szórólapokkal és fényképekkel - mind Goll Beát vagyis Beartice Nafzgert ábrázolták.

Tvrtko magánnyomozókkal, művésztársakkal és filmes szakemberekkel is találkozott, így göngyölítették fel a bonyolult történetet. És persze Goll Beát is meglátogatta egy nyugdíjas otthonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva