Egyperces

2016.10.05. 13:34

Kihaltnak hitt fákat fedeztek fel egy skót kastély kertjében

A szilek épp csak ki nem szúrták mindenki szemét.

BAMA

Megdöbbentő felismerés született egy rutin botanikai felmérés során Edinburghben. A Holyroodhouse-palota kertjében felfedeztek egy addig kihaltnak hitt szilfajt – ráadásul rögtön két példányban.

A mégsem-kihalt fák a Wentworth szilek, melyekről a tudósok azt gondolták, hogy kipusztultak a múlt század elején Európán, Amerikán és Új-Zélandon végigsöpört sziljárványban. A mostani felfedezés azért is fura, mert közel 30 méter magas fákról beszélünk, melyek nincsenek eldugva a többi fa közé a kertben, és a kastélyba látogató turisták közül rengetegen fotózzák is őket. Épp csak ki nem szúrták mindenki szemét.

Max Coleman, az Edinburghi Királyi Botanikuskert képviselője szerint azért rejtőzködhetett idáig az orrunk előtt a két fa, mert ez egy nagyon ritka fajta, és még a téma szakértői közül is csak kevesen tudják őket beazonosítani. Sőt: „Ha leemelsz egy fa határozót a polcról, és megpróbálod benne megkeresni, nem fogod megtalálni a Wentworth szilt” - mondja Coleman.

Hogy ez a két szil túlélte a múlt századi tömeges pusztulást, az valószínűleg annak köszönhető, hogy az edinburghi városi tanács a ''80-as évektől kezdve folyamatosan figyeli a város fáit, és a fertőzött szileket mindig kivágják, hogy ne terjedhessen tovább a ragály az egészséges példányokra. Coleman szerint a védőmunka nélkül nem csak a két ritkaság veszett volna oda, de további ezrek is Edinburgh szilállományából.

A kert botanikusai most megpróbálják meghatározni, honnan származnak a fák, de az már most valószínűnek tűnik, hogy a 19. század végén ültették őket. És persze azon is elkezdtek dolgozni, hogyan tudnák a továbbiakban megvédeni a nem-éppen-kihalt Wentworth szileket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva