Egyperces

2016.11.25. 13:10

63 éve volt a 6:3

Ma van a legszebb évfordulója Puskásék nagy művének.

BAMA

1953. november 25-én, azaz 63 éve verte meg idegenben 6:3-ra a magyar labdarúgó válogatott az angolokat. Az (előző) évszázad mérkőzése itthon ünnep, odaát tragédia volt: azelőtt a skótokat leszámítva egyetlen nem angolszász válogatottnak sem sikerült otthonában legyőznie az angolokat. Utólag már nem meglepő, hogy akkor a skótok ugyanazt a gyors, lapos passzokra épülő játékot játszották, mint amit Puskásék fejlesztettek tökélyre.

A magyar válogatott játéka annyival modernebb volt az angolokénál, hogy ha akkoriban használták volna a pár éve divatos kifejezést, azt mondták volna rá: űrfoci. És ugyan teljesen megsemmisítették a házigazdákat, közben olyan szépen játszottak, hogy az angol közönség is megtapsolta Sebes Gusztáv szövetségi kapitány csapatát.

Ha van szabad másfél órája, akkor tekintse meg a teljes mérkőzést:

A jegyzőkönyv, a Nemzeti Sportról:

„AZ ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSE”
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 3:6 (2:4)

London, Empire Stadium, Wembley, 105 000 néző. Vezette: Leo Horn (holland)
ANGLIA: Gil Merrick – Alf Ramsey, Harry Johnston, Bill Eckersley – Billy Wright, Jimmy Dickinson – Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stan Mortensen, Jackie Sewell, George Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom
MAGYARORSZÁG: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 83.) – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv
Gólszerző: Sewell (14.), Mortensen (38.), Ramsey (57. – 11-esből), ill. Hidegkuti (1., 22., 53.), Puskás (25., 29.), Bozsik (50.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva