Egyperces

2016.11.14. 11:08

Egész estés alkotással tér vissza a nyugdíjból a japán rajzfilm legnagyobbja, Hayao Miyazaki

Eredetileg rövidfilmmel szeretett volna búcsúzni, de meggondolta magát, és teljes filmet készít.

BAMA

Hayao Miyazaki meggondolta magát, és egész estés filmmel tér vissza a nyugdíjból. Az anime legendás rendezője három éve vonult vissza, majd 2015-ben jelentette be, hogy egy utolsó, kisfilmes projekt erejéig még reaktiválja magát – most pedig azt nyilatkozta, hogy a búcsúalkotás mégsem rövid-, hanem egész estés film lesz.

Miyazaki egy tévéműsorban jelentette be, hogy változtak a tervei. A legendás rendező Boro, a hernyó címmel készít tizenkét perces, 3D-s filmet az általa alapított, a filmjeit gyártó Ghibli Studio múzeuma részére, mely egy hernyóról szól, aki olyan kicsit, hogy „két ujjal össze lehetne nyomni.” A 75 éves mester most azt mondta, már húsz éve dolgozik a projekten, de elégedetlen az alakulásával, ezért döntött úgy még augusztusban, hogy egy egész estés filmmé hizlalja.

Szerinte a munkálatok akár öt évig is eltarthatnak, de szándékai szerint 2019-re azért befejezné a mozit. Miyazaki azt is elmondta, hogy a Boro-ra még egy évet rá kell szánni, ezek alapján tehát a rövidfilm sem landol a kukában, bár azt csak a stúdiója múzeumában fogják majd vetíteni.

Miyazakit többen minden idők legnagyobb rajzfilmrendezőjének tartják, az ő alkotásai átlépik a klasszikus értelemben vett „rajzfilmek” világát: nem gyerekmesék, hanem rajzolt filmek, filozofikus, morális többlettel. Legismertebb műve Oscar-díjas, 2001-es alkotása, a Chihiro Szellemországban. Hogy még egy egész estés filmet készít, az óriási ajándék a műfaj rajongóinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva