Egyperces

2016.11.22. 14:19

Fantasztikus, új képeket küldött a NASA Dawn műholdja a Ceresről

Új szögből tárult fel a törpebolygó felszíne.

BAMA

Az eddigi legtisztább képeket készítette a Ceres felszínéről októberben a Dawn műhold, a felvételeket most tették közzé. A NASA űrszondája most ötödszörre kerülte meg a törpebolygót 2015-ös megérkezése óta. 1480 km-re közelítette meg vizsgálata tárgyát, a fotók készítésekor a Nap más szögben állt az égitesthez képest, mint a Dawn korábbi köreinél, így a friss képeken új perspektívából szemlélhetjük meg a Ceres felületét.

Az egyik leglátványosabb része a Ceresnek a fent létható Occator-kráter, melynek átmérője 90 km, középső területe nagyjából 10 km átmérőjű és 500 m vastagságú. Ezt a belső részt fényes anyag borítja. A csillagászok azt feltételezik, hogy ez a réteg különféle sók nyomaiból tevődik össze, melyek olvadt állapotban a felszínre szivárogtak, ott megfagytak, majd elszublimáltak. Az előszivárgást feltehetőleg egy aszteroida becsapódása okozta.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Ceres északi félgömbjének részlete
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Zadeni-kráter
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="650"] a Takel-kráter (balra, alsó szélét fényes anyag borítja) és a Cozobi-kráter (középütt, a kép alsó széléhez közel)
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="650"] hosszú, vonalszerű mélyedések a Yalode-kráterben
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="650"] a 26 kilométer átmérőjű Kupalo-kráter
[/caption]

A konkrét fotók mellé a NASA közzé tett egy „csinált” felvételt is, melyhez a Dawn első útján készült képeket használták fel. Kiszámolták, hogyan veri vissza a Ceres a különböző hullámhosszú fényeket, ez alapján kikövetkeztették, hogyan látná a törpebolygót az emberi szem. Így:

A Dawn a hatodik Ceres-megkerüléskor 7200 km-re fog lesüllyedni, szóval még részletesebb képek és pontosabb adatok várhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva