Egyperces

2016.11.29. 15:01

Hatalmas darázsfészekként szívódik az emberre a Google újgenerációs munkafülkéje

Bizarr szerkezet, de elvileg működik.

BAMA

A hivatali pokol méregerős szimbóluma a paravánokkal felszabdalt egyterű iroda, ahol a dolgozók munkaállomásait szétszedhető, vékony falelemek választják el egymástól. Ezek arra teljesen alkalmatlanok, hogy megszűrjék a zajt, arra viszont kiválóak, hogy növeljék a bezártság-érzetet – nem hiába nevezik őket Douglas Coupland kultikus X generáció című regényének meghatározása nyomán borjúbokszoknak.

Ezt a lélekpusztító konstrukciót a legtöbben a nyolcvanas-kilencvenes évek irodáival azonosítják, de valójában ez a térfelosztás a mai napig előfordul. És valóban vannak olyan feladatok, melyekhez szükséges a privát szféra, csakhogy egész nap egyáltalán nem egészséges ilyenekben szorongani, hogy mennyire alkalmatlanok a feladat betöltésére, amire kitalálták őket, azt meg már említettük fentebb.

A Google és a Massachusetts Institute of Technology viszont összefogott, és megalkotta azt a borjúbokszot, ami meg is adja az elzártságot, mégpedig sokkal jobban, mint a paravános megoldás, de egy mozdulattal el is tüntethető, ha elvégeztük a komolyabb koncentrációt igénylő feladatot, és visszatérnénk az emberi arcok közé. Ez a Transformable Meeting Space, az alakítható találkozóhely.

">Transformable Meeting Space from ">Self-Assembly Lab, MIT on Vimeo.

A TMS egy óriási selyemgubóra, vagy inkább darázsfészekre hasonlít. Mozgó konstrukció: összecsukott állapotban a plafonról lógó gyűrű, melyet egy lelógó ellensúly felengedésével lehet kinyitni: ekkor ereszkedik a gyűrűben állók köré a gubó, illetve szívódik rá a giga-darázsfészek. Váza üvegszálas, a szálak között erős, textilszerű anyag feszül, mellyel úgy nyitható-csukható a borjúboksz, mint egy esernyő. A TMS kinyitott állapotban három méter átmérőjű és két és fél méter magas. Felemelni – visszacsukni – természetesen az ellensúly lehúzásával lehet.

A Transformable Meeting Space még fejlesztési stádiumban van, tehát a hivatalnokoknak egyelőre nem kell darázsfészkekben megbeszéléseket folytatni, de ha bemutatják, akkor egészen biztos, hogy jobb lesz, mint a régi iskolás bokszok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva