Egyperces

2016.11.24. 10:17

Ilyen a hálaadás az űrben (videó)

A NASA asztronautája bejelentkezett a Nemzetközi Űrállomásról, és mesélt.

BAMA

Ma tartják az USA-ban a hálaadást, és ezt nem csak a földi amerikaiak ünneplik meg, hanem az űrbe szakadtak is. Több száz kilométer magasan ugyanúgy körbeülik – vagyis lebegik – majd az ünnepi asztalt, és elfogyasztják majd a hagyományos ételeket – erről egy videóban Shane Kimbrough asztronauta mesélt, aki épp a Nemzetközi Űrállomáson teljesít szolgálatot.

A NASA űrhajósainak vacsorája koppra megegyezik a földi menüvel, csak persze sokkal kevésbé étvágygerjesztő. Kimbrough elmeséli, mi mindent tüntetnek majd el este – és szükség is van a beazonosításra, hiszen majdnem az összes fogás ugyanúgy néz ki, szinte mindegyiket drapp, mindenálló boríték rejti.

Ezt eszik majd tehát az űrben: pulykát, cseresznyés-áfonyás cobblert, zöldborsót és gombát, valamint kandírozott jamgyökeret – ezeket csak fel kell melegíteni. A krumplipüréhez és a kukoricakenyérhez pedig vizet is kell adni, mert azokat dehidratált állapotban tárolják. Kimbrough édes citromos teával zárja majd az űrlakomát.

Jelenleg két amerikai űrhajós teljesít odafent szolgálatot, mellettük francia és orosz asztronauták dolgoznak, akik szintén kapnak majd az ünnepi vacsorából. És, hogy minden tradíció ki legyen pipálva, a NASA este élő közvetítést lő fel az űrállomásra egy amerikaifoci-meccsről. Szóval ilyen lesz a hálaadás az űrben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva