Egyperces

2016.11.09. 12:59

Már az űrből is látszik az indiai szmog

Ez tényleg riasztó.

BAMA

Az még hagyján, hogy szmogfüggöny takarja a Taj Mahalt, az indiai légszennyezettség olyan súlyos, hogy a szürke felhő már az űrből is látszik. Az alábbi kép a NASA Worldview eszközével készült, és India északi része pont annyira kivehető, mint az említett Taj Mahal a legújabb turistafotókon:

A szmoghelyzet annyira kemény, hogy Új-Delhiben napokra bezárták az iskolákat, és leállították az építkezéseket. A műholdas képekhez hasonlóan beszédesek az utcai fotók is, alább a Gizmodo képgyűjteményéből szemezgettünk:

A levegőben úszó veszélyes részecskék mennyisége Új-Delhiben köbméterenként 700 mikrogramm volt hétfőn, de hétvégén egyes helyeken meghaladta az 1000 mikrogramm/köbmétert is, ami hetvenszerese az Egészségügyi Világszervezet által biztonságosnak tartottnak. Ha tartósan lélegzünk be ilyen szennyezett levegőt, az egyenértékű napi több mint két doboz cigaretta elszívásával.

A Center for Science and Environment, delhi kutató/lobbistaszervezet szerint a mostani szmoghelyzet az elmúlt 17 év legsúlyosabbja Indiában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva