2016.11.21. 15:01
Nemsokára hódpatkány burgeren lakhatnak jól az oroszok
Moszkva több étterme is felfedezte a nutriahúst.
Ha azt mondjuk, hódpatkány van ebédre, az elég rémisztően hangzik, és a helyzet akkor sem javul sokat, ha ezt arra módosítjuk: „kész a finom nutria!” Oroszországban mégis kezdhetnek hozzászokni az ilyen mondatokhoz, ugyanis több moszkvai étterem is felveszi a menüjére a sárga fogú rágcsálót, írja a nuus.hu.
A nutria, más nevén hódpatkány eredetileg Dél-Amerikában őshonos, nagy testű rágcsáló, melyet a prémjéért vadásztak. A 20. században, ugyancsak a prém miatt betelepítették Európába – egykor az Alföldön is sok ilyen grasszált – és Oroszország déli területei is kaptak belőle. A nutriapásztorok a húsát is fogyasztották, és ez a – régen kényszerű – megoldás talál most utat az éttermekbe.
A hódpatkányosító mozgalom vezetője a Krasnodar Bistro, melynek tulajdonosa, Takhir Kholikberdiev Krasznodar városából származik, ahol nem ismeretlen a nutriahús. Kholikberdiev úgy gondolta, a déli város eledele nagy karriert futhat be Moszkvában, és úgy tűnik, étterem-tulajdonos kollégái egyet értenek vele.
A nutriahúst Moszkvában most gombócba és káposztalevélbe töltve kínálják, de készül belőle hamburger és hot dog is. A beszámolók alapján a nyúlra és a pulykára hasonlít leginkább a hódpatkány íze, és bár a fogások, ahogy számítani lehetett rá, semmi extra külső ismertető jeggyel nem rendelkeznek, a teljesség kedvéért szerepeljen itt róluk egy fotómontázs:
Krasnodar Bistro (@krasnodarbistro) által közzétett fénykép, 2016. Nov 2., 05:15 PDT
Érdekes lesz megfigyelni, vajon tovább terjed-e Moszkvából a hódpatkány-fogások trendje.