Egyperces

2016.12.14. 14:36

Futballtörténelmet írt Kassai Viktor (videó)

A magyar bíró a játék történetében először video-visszajátszás után ítélt büntetőt.

BAMA

A japán Kasima Antlers jutott elsőként a klubvilágbajnokság döntőjébe, miután 3–0-ra megverte a Libertadores-kupa-győztes kolumbiai Atlético Nacionalt, de a meccs nem is emiatt igazán érdekes, hanem azért, mert a mérkőzést vezető Kassai Viktor futballtörténelmi döntést hozott. A magyar bíró a játék történetében először video-visszajátszás után ítélt büntetőt.

Az ítélet egy pontrúgást követő szituációból bomlott ki. Akkor elesett egy játékos, de senki sem látta, hogy valójában mitől. A játék ment tovább, majd másfél perc után a pályán kívülre gurult a labda. Ekkor jelezte Kassai, hogy visszanézi az esetet, videón. Leszaladt a pályáról, megtekintette a visszajátszást, majd módosította eredeti ítéletét, és befújta a tizenegyest. A kolumbiaiak reklamálása után DoiSoma állt oda a labda mögé, és a 33. percben be is lőtte a büntetőt, megszerezve a japán csapatnak a vezetést (1-0).

A videózást hamar lezavarták, a meccs egyáltalán nem állt sokáig, ennyi mindenkinek belefér a helyes ítéletért.

Kassai volt az első játékvezető a futballtörténelemben, aki videobírózás után ítélt meg tizenegyest. A rendszert a mostani klub-vébén tesztelik élesben, ha beválik, később a többi világversenyen is bevetik majd.

A találkozót egyébként a Kasima Antlers nyerte meg, a hajrában Endo Jaszusi és Szuzuki Juma is eredményes volt, míg az ellenfél egyszer sem talált be, így 3–0 lett a végeredmény. A Kasima első ázsiai csapatként jutott be a klub-vb döntőjébe, ez is focitörténelem. A fináléban a japánok ellenfele a Real Madrid–Club América mérkőzés győztese lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva