Egyperces

2016.12.07. 14:07

Robotizált kutyaorr szagolhatja ki a jövőben a bombákat

Amerikai tudósok lemodellezték a szimatolást, és ezzel sokkal hatékonyabbá vált a szagdetektálás.

BAMA

Lehet, hogy nemsokára hátradőlhetnek a kábítószer- és bombakereső kutyák, és visszalényegülhetnek házi kedvencekké. Amerikai tudósok ugyanis azon dolgoznak, hogy a szimatjukért tartott ebeket robotokkal váltsák le – melyek közben nagyon is sokat merítenek a négylábúaktól.

Az amerikai Országos Műszaki és Szabványügyi Intézet kutatói olyan szagdetektor kifejlesztésén dolgoznak, mely akár tizennyolcszor hatékonyabban is képes emberek, kábítószerek és bombák szagát felderíteni, mint a kutyák. Idáig azonban pont a kutyák orrának a leutánzása vezeti el őket.

A terület vezető kutatója, Matthew Staymates azt mondja, a kutyák szimatja az orr és a cimpák kialakítása miatt ilyen hatékony, valamint amiatt, ahogy az állatok a levegőt a orruk körül áramoltatják. Kilégzéskor a kutya úgy fújja ki a levegőt, ösztönösen kicsit maga alá és mögé is céloz, ezzel „kinyúl,” és behúzza a szagokat az orrába, sokszor elég jelentős távolságból is.

A kutatók egy optikai rendszer segítségével megjelenítették a levegőáramlást a kutya orránál, és ezek alapján készítettek el egy mű-kutyaorrt, 3D nyomtatóval. Szívó-fújó pumpálás segítségével a szimatolást is rekreálták. Ezt a szerkezetet aztán ráerősítették egy hagyományos szagdetektorra, mely egyébként a megszokott, folyamatos levegőbeszívással működik a szimatolás gyakorlata helyett, és azt találták, hogy az ebesített detektor hatékonyabban vette fel a szagmintákat, mint a hagyományos.

A bionikus kutyaorr egyelőre ugyan még nem nyugdíjazza a négylábúakat, mert még csak most fejlesztik, de úgy tűnik, ez lesz a jövő a bombafelderítés és kábítószer-keresés terepén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva