Egyperces

2017.01.02. 10:18

106 évesen meghalt a Bambi alkotója

Tyrus Wong, a kínai-amerikai művész pénteken hunyt el.

BAMA

Híres dizájner, festő, illusztrátor, kalligráfus volt, nevéhez a Bambi mellett olyan filmek fűződnek, mint a Haragban a világgal vagy az Iwo Jima fövenye - ezekhez az alkotásokhoz storyboardokat készített. Wong évekig dolgozott Hollywoodban, de kínai bevándorlóként csak élete vége felé ismerték el méltón munkáját.

Leghíresebb műve a Bambi című Disney-mese, amelynek szürreális képi világához a Szung-dinasztia tájképeiból merített ihletett. Walt Disney a munkálatok alatt azonnal beleszeretett Wong terveibe és személyesen választotta ki, hogy dolgozzon a filmen. Ám Wongot egy sztrájk kezdetén 1941-ben kirúgták a cégtől, noha ő nem is vett részt a tiltakozásában. A Bambit 1942-ben mutatták be a mozikban, a közönség el volt ájulva a grafikáktól, de Wongnak csak egy apró említés jutott a stáblistán.

A fiaskó után a Disney természetesen sztárként ünnepelte a művészt, a Disney Family Museumban saját kiállítást is rendeztek neki 2013-ban. Munkáit számos más helyen is kiállították, dokumentumfilmek is készültek róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva