Egyperces

2017.01.12. 15:11

Ebből a szögből a Szaturnusz holdja pont úgy néz ki, mint a Halálcsillag

Leleplező fotót tett közzé a NASA.

BAMA

A Mimas a Szaturnusz hetedik holdja, és már eddig is volt benne valami gyanús, most viszont már minden kétséget kizáróan tudjuk, miért gyorsult fel a szívverésünk mindig, amikor ránéztünk. A NASA közzétett egy új fotót az égitestről, melyen a hold a megtévesztésig úgy néz ki, mint a Halálcsillag a Csillagok háborújából.

Az új képet a Cassini űrszonda lőtte 2016. október 22-én, 185 ezer kilométeres távolságból. A 392 kilométer átmérőjű Mimast az óriási kráter teszi félreismerhetetlenné és halálcsillagossá. A hold felfedezője, William Herschel után elnevezett Herschel-kráter 130 kilométer átmérőjű, a szegélyén öt kilométer magasan torlódott fel a fal, 10 kilométerig mélyül, a közepén pedig egy 6 kilométeres csúcs kandikál. A becsapódás, mely létrehozta, olyan erős volt, hogy majdnem elpusztította a Mimast.

A hold fikciós rokona, a Halálcsillag 120 kilométer átmérőjű, azaz nagyjából akkora, mint a Herschel-kráter. A Mimas, főképp ebből az új szögből, eléggé félelmetesen néz ki. Szerencsére viszont nincs felszerelve bolygókat elpusztító szuperlézerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva