Egyperces

2017.01.27. 12:26

Közönségdíjas lett Török Ferenc 1945 című filmje Amerikában

A mozit a miami Zsidó Filmfesztiválon szavazták meg a legjobb narratív filmnek.

BAMA

Díjat kapott Török Ferenc 1945 című alkotása a Miamiban megrendezett 20. Zsidó Filmfesztiválon. A kéthetes filmmustrán 20 ország 65 filmjét mutatták be, a fesztivál csütörtökön a díjak átadásával zárult. Török Ferenc filmje a legjobb narratív film közönségdíját nyerte el.

A görög tragédiákat idézően mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma 1945 augusztusának egyetlen napját mutatja be egy kelet-magyarországi faluban, amely a jegyző fiának az esküvőjére készül. Tágabb témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

A film forgatókönyvét a rendező Szántó T. Gáborral együtt írta, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Rajk László, a zeneszerző Szemző Tibor, a hangmester Zányi Tamás, a vágó Barsi Béla volt. A fontosabb szerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter látható.

Az 1945 című történelmi dráma februárban a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale Panoráma programjában szerepel. A magyar közönség először az áprilisi Titanic Filmfesztiválon láthatja a filmet. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva