Egyperces

2017.01.25. 15:12

Lenyűgöző képeket küldött a Földről az eddigi legmodernebb meteorológiai műhold

Űrfotók még sohasem voltak ilyen szépek.

BAMA

Megkezdte működését az eddigi legmodernebb időjárás-figyelő műhold, a GOES-16, és rögtön elképesztő fotókat továbbított. A szatellitet a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) küldte az űrbe tavaly novemberben, most 36 ezer kilométeres magasságban lebeg a Föld felett. A szerkezet négyszer részletesebb felvételeket készít, mint a korábbi műholdak, így a tudósok az eddiginél pontosabb időjárás-előrejelzéseket tudnak szolgáltatni.

A GOES-16 a Földről negyedóránként, Észak-Amerikáról pedig ötpercenként képes nagy felbontású fotókat készíteni. Az alábbiak január 15-én készültek, gyönyörködjünk:

A GOES-16 16 különböző hullámhosszon képes felvételeket készíteni: két láthatón, négy közel-infravörösön és tíz infravörösön. Ezzel a kutatók meg tudják különböztetni, hogy füstöt, vulkáni hamut, párát vagy egyéb anyagokat látnak az atmoszférában. A hullámhosszok skálája remek pop artot eredményez:

Zárásul pedig jöjjön egy videó:

A következő években még három ilyen műholdat küldenek fel, flottává dagasztva a GOES-16-ot, és ezzel az időjárás-előrejelzések még pontosabbak lesznek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva