Egyperces

2017.01.05. 15:44

Robotkocsival indul csajozni a kiéhezett lepke

Mindezt egy komoly tudományos kísérlet keretében.

BAMA

Hamarosan komoly riválist kaphatnak a keresőkutyák – például robotkocsin furikázó rovarok képében. Ez nem hülyeség, ez a valóság:

A Tokió Egyetem tudósai őrült, fantasztikus kísérletet folytattak: szaglás útján kormányozható, apró robotautóba tettek selyemlepkéket, melyek sikeresen elnavigálták a járgányt a kijelölt célig. A pilótafülkében a rovar egy labdán gyalogol egy számára vonzó cél, egy nősténylepke-feromon kibocsátó forrás felé. Ahogy lépdel, úgy forgatja maga alatt a labdát, a robotkocsi pedig optikai szenzorokkal követi a labda forgását, és annak megfelelően indul el, kanyarodik és áll meg.

A kísérlet teljes sikerrel zárult: hét különböző sofőr közül mindnek sikerült odakormányoznia a feromonforráshoz, és csak kicsit voltak körülményesebbek, mint az a tíz társuk, akik gyalog közelítették meg a szagot. A kocsisok csak két másodperccel voltak lassabbak náluk.

Lenyűgöző, hol tart a tudomány, de mégis mi ennek az értelme? Hát az, hogy számos finomhangolás és fejlesztés útján egyszer eljuthatunk odáig, hogy ezeket a jó szaglású rovar-kormányozta robotautókat szagdetektorként használjuk, például olyan eseteknél, amikor a keresőkutyák nem férnek hozzá a célhoz.

Pedig ezek a lepkék csak csajozni akartak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva