Egyperces

2017.01.23. 13:20

Zene füleinek: Megnyílt a világ legtökéletesebb akusztikájú koncertterme

Az Elbai Filharmónia Hamburgban várja látogatóit.

BAMA

A design és a funkcionalitás egyedülálló találkozásaként létrejött a világ első, akusztikailag tökéletes hangversenyterme. A futurisztikus kinézetű épületben 2150 ember fér el, a termet ezer darab kézzel fújt villanykörte világítja meg. Az Elbai Filharmóniát ezen kívül szinte égigérő lépcsősorok, faragott liftek, és hullámszerű forma jellemzi.

De a lényeg természetesen a hangon van: a teremben korallszerűen elhelyeztek tízezer, gipszrostból készült akusztikus panelt is, melyeket egy algoritmus segítségével terveztek különböző formájúra. Ezek a panelek a plafonon, a falakon és a korlátokon találhatóak, és összesen közel egymillió apró részecskét tartalmaznak, amelyek úgy terelik a hangot, hogy minden olyan csodásan szóljon, ahogy sehol máshol.

Amikor a hanghullámok elérik ugyanis a paneleket, az egyenetlen felszín vagy elnyeli vagy szétszórja őket, hogy tökéletesen hangzást biztosítsanak az egész teremben.

Az épületet a Herzog and De Meuron svájci építőipari cég és Yasuhisa Toyota együtt alkotta meg, az algoritmust Benjamin Koren dolgozta ki, a projekt 843 millió dollárba (több mint 243 milliárd forintba) került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva