Egyperces

2017.02.09. 14:42

Hátborzongató kisfilm mutatja, hogyan semmisül meg az idő a Moszkva téren

Az alkotást a köztéri óra körüli szerencsétlenkedés ihlette.

BAMA

Egyszerű, de annál hidegrázósabb kisfilmet készített Pajor Kristóf János a Moszkva téri óra körüli szerencsétlenkedéstől megihletve. A budapesti téren álló óra hetekig használhatatlan volt: előbb csak össze-vissza mutatta az időt, majd emiatt az üzemeltető inkább ki is kapcsolta, az idő tehát ezen a területen némi pszichotikus haláltusát követően egyszerűen megsemmisült.

Pajor ezt továbbgondolva forgatta le hátborzongató alkotását:

„Az általános relativitáselmélet bebizonyította, hogy a tér nem független az időtől. Hogy ez mennyire igaz, azt legjobban a Moszkva téri óra bizonyítja. Hiába próbáltak felszerelni egy új órát az ebben a térben, vagy mondhatnám ezen a téren, az teljesen használhatatlannak bizonyult.

Közben egy sokat ígérő átnevezéssel is próbálkoztak, hogy legyen Széll Kálmán, de mindhiába. Az egykori Szovjetunió fővárosáról elnevezett tér úgy látszik tartósan részévé vált a szocializmus koordináta-rendszerének. A három dimenzió vektorait esetünkben a Margit körút, a Vérmező út és az itt álló óra vasbeton oszlopzata képezik. Ehhez kapcsolódott negyedikként a "Moszkva" fantázianév égisze alatt kihelyezett emblematikus óraszerkezet, mint időfaktor. Az idő itt a fejlődés végtelenbe vesző üteméhez idomulva egyszerűen megállt” - írja Pajor a videóhoz.

A Moszkva órájának áldatlan állapota nemrég több embert is mozgósított, akik tömegesen ragasztották ki saját óráikat az egyszerű obeliszkké lefokozott építményre. Kedden aztán végre újraindult a szerkezet, de az öröm csak egy napig tartott, és megint leállt az óra. Aztán ismét újraindult, és azóta is jár, remélhetőleg, ez most már így is marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva