Egyperces

2017.02.16. 12:59

Irodalmi szenzáció: mozgókép került elő Marcel Proustról

Az írófejedelemről eddig nem volt ismert videofelvétel.

BAMA

Egy kanadai egyetemi professzor bejelentette, hogy talált egy videofelvételt, melyen minden valószínűség szerint Marcel Proust szerepel. Ez komoly irodalmi szenzáció, mert a francia írófejedelemről eddig még nem ismertünk mozgóképes emléket.

A rövid felvétel egy esküvői jelenetet mutat 1904-ből, melyen egy világos kabátba öltözött, és sötét kalapot viselő, vékony bajszú fiatal férfi siet le egy lépcsősoron, megelőzve egy, a partnerébe karolva vonuló urat. A gyorsan iramodó ifjú valószínűleg Marcel Proust.

— julien cadot (@juliencdt) ">2017. február 15.

A felvételt Jean-Pierre Sirois-Trahan, a québeci Laval Egyetem professzora találta a kanadai nemzeti filmarchívumban. A videó Élaine Greffulhe esküvőjén készült. Ő Greffulhe báróné lánya, Proust közeli jó barátja volt, az író róla mintázta Az eltűnt idő nyomában Guermantes hercegnő alakját.

Luc Fraisse Proust-kutató nagyon lelkesen üdvözölte a videót, ő teljesen meg van győződve arról, hogy a lépcsőző fiatalember valóban az író. Mint mondja, az arca és az öltözködése is stimmel.

Sirois-Trahan ennél óvatosabb a felfedezésével: „Minden arra mutat, hogy ő Proust lehet. Nem lehet végső bizonyíték arra, hogy valóban Proust az, de mindenesetre ez egy értékes dokumentuma Az eltűnt idő nyomában világának.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva