Egyperces

2017.03.02. 09:26

Egy vagyonért kelt el a 90 éves penészminta, melyből először készülhetett penicillin

Alexander Fleming mintájáért nem véletlenül fizettek 15 ezer dollárt - vagyis több mint 4 millió forintot.

BAMA

Az értékes ereklye a Bonhams aukcióján került kalapács alá - persze nem szó szerint. A penészhez ráadásul járt egy saját kezű leírás magától Flemingtől a következő szöveggel: "Ebből a penészből készült először pencillin." (Ezt a tényt egyébként nem erősítették meg.)

Bár a penicillin feltalálását a legtöbben tényleg csupán Fleming nevéhez kötik, igazából két másik tudóssal együtt díjazták a gyógyszer feltalálásáért: Ernst Boris Chain és Howard Walter Florey is megkapta a Nobel-díjat 1945-ben.

A világraszóló felfedezés előtt egyébként Fleming hosszú éveken keresztül próbált betörni a tudományos világba. Amikor viszont végre elismerték munkáját, nagylelkű ajándékként penészmintákat osztogatott előkelőségeknek és tudósoknak is. Többek között Winston Churchill, Marlene Dietrich, XII. Piusz pápa és a II. Erzsébet angol királynő férje, Fülöp herceg is kapott belőle.

Fülöp herceg ugyanakkor nem igazán volt elragadtatva a forradalmi ajándéktól, pedig minden alkalommal, amikor találkozott Fleminggel, kapott egy újabb mintát. Persze a penészgomba nem a legszebb ajándék, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy Fleming találmánya körülbelül 80-200 millió ember életét mentette meg.

Így máris más színben látjuk ezt a gusztustalanságot, ugye?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva