Egyperces

2017.03.08. 10:17

Vér, pezsgő, csészealj: Ezt a hat dolgot biztos nem tudta a csokiról

Ne aggódjon, mindjárt kiderül, hogy kapcsolódik ez a sok minden a csodás édességhez.

BAMA

Csokiimádóknak kötelező, a csokit kicsit kedvelőknek pedig csupán erősen ajánlott a Time listája. Forró csokit vagy csokis kekszet ajánlunk az olvasás mellé. Mehet? Akkor vágjunk bele!

Bár a csokit sokan a vörösborral párosítják, a pezsgő sem áll távol tőle. A maják és az aztékok a kakaóbabot ugyanis kerámiaedénybe tették, és ivás előtt jól összerázták - így űzték el a gonosz szellemeket. A kakaóbab és az edény találkozása pedig olyan csilingelő hangot adott ki, amit mindenki ismer, aki már koccintott életében - innen származik ugyanis ez a tradíció, ami a mai napig is él és virul.

Ami viszont már szerencsére nem él és virul, az a véráldozat. A csokit régen ugyanis véráldozati szertartásokhoz is használták. A korai maják sokszor kilyukasztottak vagy akár le is vágtak egy darabot a fülükből vagy a nyelvükből, és a vért nyers csokival keverték össze. A bizarr mixet ezután a tisztelet jeléül ajánlották fel az isteneknek.

Szintén a maják használtak a csokit fizetőeszközként is. Sokat ért a barna arany, tíz kakaóbabért egy egész nyulat kaptak. Igaz, ekkor még nem jöttek rá, hogy a kakaót meg is lehet enni.

Meg persze inni is. Ha már itt tartunk, tudja, hogy tulajdonképpen a csészealj is csokiivásra való? Mármint eredetileg tényleg arra találták ki. Mivel a teli csészék könnyen felborultak, a spanyol királyi család egyik tagja a csésze alá egy kis karikát tett, amin a csésze stabilan állhatott.

Franciaországban az előkelőségek útközben, a kocsiban forró csokizgattak, ami persze nem volt egy életbiztosítás az ital szempontjából. Így ők azt találták ki, hogy a csészealjban egy kis lyukat hoztak létre, amibe aztán a csésze tökéletesen belepasszolt.

A folyékony csokiról evezzünk át a szilárd édességek felé. Talán hihetelenül hangzik, de ön is elkészítheti a szinte városi legendákkal övezett trüffelt - vagyis a belsejét. A csokitrüffel alapja - mint sokan tudják, sokan pedig nem - a párizsi krém, ami csoki, tejszín és vaj keveréke. Ezt ugyanakkor könnyedén kicserélheti bármilyen krémre vagy folyadékra, és így készíthet pezsgős vagy gyümölcspürés édességet is.

Már ha van hozzá türelme. Mi maradunk a bolti vagy cukrászdai változatnál. Ameddig csoki (van), rend(ben) van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva