a fagyi visszanyalt

2017.07.26. 11:04

Orkatámadás Alaszka partjainál

A délkelet-alaszkai Sitkában élő Victor Littlefield, 14 éves fia és két másik halász együtt lazacot akart fogni vasárnap a Little Biorka-sziget közelében, amikor a gyilkos bálna célba vette a hajót.

A férfi szerint az orka többször is nekiment a tízméteres bárkának, rángatta a horgonykötelet és a csónak orrát is megcsapkodta farokúszójával. Az alumíniumhajó, amely lehorgonyozva lebegett a vízfelszínen, erősen meg is billent a támadás során.

Littlefield pont egy nappal korábban nézte meg A cápa című filmklasszikust, így először azt hitte, hogy egy nagy fehércápa támadta meg a hajót. A csónakban ott volt labrador retrievere is, a férfi arra gondolt, hogy a kardszárnyú delfin talán a kutyát szemelte ki magának.

„Rettentő bizarr módon viselkedett, sosem hallottam még ilyenről” – mondta Littlefield. A férfi üvöltve és szitkozódva próbálta elkergetni az állatot, attól rettegve, hogy a horgonykötelet egyre jobban magára csavaró orka esetleg lehúzza a víz alá a csónakot.

Littlefield fia videóra vette a szerencsétlen találkozás egy részét. Az incidens néhány percig tartott, az állat végül elúszott. Mindenki sértetlenül megúszta az esetet.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalnál (NOAA) dolgozó Albert Duncan szerint Littlefield értesítette őket a történtekről és átadta a videofelvételt is. Duncan hozzátette, hogy az ilyen esetek rendkívül ritkák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva