Pánikra semmi ok

2017.10.11. 15:01

Óriási aszteroidának integethetünk csütörtökön

Körülbelül akkora lesz, mint egy ház.

021002-N-3228G-006 Pearl Harbor, Hawaii (Oct. 2, 2002) -- Sailors wave to family members and friends on the pier upon their return to Hawaii aboard USS Hopper (DDG 70). The guided missile destroyer returns to Hawaii after a regularly scheduled deployment in support of Operation Enduring Freedom. During the deployment, Hopper sailed over 41,000 nautical miles, qualified 139 Enlisted Surface Warfare Specialists, and served as the "flagship" for the Maritime Interdiction Operation (MIO) Commanders, conducting numerous queries and boarding procedures in support of United Nations Sanctions. U.S. Navy photo by Photographer's Mate 1st Class William R. Goodwin. (RELEASED)

Egy nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométer távolságra, de az égitest a tudósok szerint nem jelent veszélyt. A 2012 TC4 nevű aszteroida átmérőjét az amerikai űrkutatási hivatal 12-27 méteresre teszi.

Ha a Földnek ütközne, jelentős károkat okozna. Most biztosan nem fog, viszont volt már példa hasonlóra: 2013-ban az orosz Cseljabinszk nagyvárosban komoly következményekkel járt egy becsapódás: nagyjából 1500 volt a sérültek száma, 7000 épület rongálódott meg.

Mivel a következő becsapódás csak idő kérdése, a tudósok a 2012 TC4 elhaladásakor olyan fontos információkhoz akarnak jutni, melyekre a jövőbeni esetleg veszélyes szituációkban szükség lehet.

„A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik” – mondta Rüdiger Jehn, az európai űrügynökség darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége.

„Az a becsapódás, melynek következtében a dinoszauruszok kihaltak, már 65 millió éve történt” – tette hozzá Jehn.

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

„Kézenfekvő lehetőség a közeledő aszteroida eltérítésére, hogy egy másik objektummal ütköztetjük. Vészhelyzetben atomcsapás is elképzelhető, ám ezt az amerikaiakra kellene hagynunk, Európában ugyanis nem lehetne tesztelni” – magyarázta Jehn.

A tudós szerint a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is előre kellene jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére.

Borítókép: Wikimedia 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva