Rendhagyó alkalom

2017.11.26. 20:17

A Trónok harca zenéjére vonult az őrség a Buckingham-palotához

Először mutatta be a brit királyi haditengerészet a londoni őrségváltást. A ceremónia több mint három és fél évszázados történetében ez még nem fordult elő. De nemcsak ez volt rendhagyó, hanem az is, hogy a díszelgő egység a Trónok harca című tévésorozat zenéjére vonult a királyi család otthonához.

A handout picture taken and released by the British Ministry of Defence (MOD) on November 26, 2017 shows 48 sailors from across the Royal Navy on the forecourt of Buckingham Palace in London performing the Changing of the Guard ceremony. It is the first time in more than 400 years that Sailors have replaced Soldiers at the Palace. "The last time the Navy had an operational role guarding the Queen was with Elizabeth the first, when Sir Walter Raleigh was appointed Captain of the Queen's Guard in 1587," said Lieutenant Commander Steve Elliot, Sir Walter Raleigh's successor in the role. / AFP PHOTO / FRPU (E) Royal Navy / PO Arron Hoare / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / CROWN COPYRIGHT 2017 " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE - TO BE USED WITHIN 2 DAYS FROM NOVEMBER 26, 2017 (48 HOURS), EXCEPT FOR MAGAZINES WHICH CAN PRINT THE PICTURE WHEN FIRST REPORTING ON THE EVENT /

A világszerte híres, minden alkalommal turisták ezreit vonzó zenés őrségváltást a maihoz hasonló formában az 1660-as restaurációval, 18 évi száműzetés után trónra került II. Károly király honosította meg visszatérésének évében.

A ceremóniát az elmúlt évtizedekben hagyományosan a brit szárazföldi hadsereg különleges hadosztálya, a Household Division öt gyalogosezredének valamelyike mutatta be a Buckingham-palotánál, a királyi család első számú londoni rezidenciájánál.

A Trónok harca tévésorozat zenéjére masíroztak a katonák a Buckingham-palotához. Forrás: Po Arron Hoare / Frpu (E) Royal Navy / AFP

A Household Division ugyanúgy a brit fegyveres erők reguláris alakulata, mint a többi egység, de szoros szálak fűzik az udvarhoz, és tagjai látják el a királyi családhoz kötődő ceremoniális feladatokat is; ezek közé tartoznak a látványos, zenés őrségváltások az uralkodó londoni rezidenciájánál.

Vasárnap azonban a királyi haditengerészetnek jutott ez a megtiszteltetés, a haditengerészet évének betetőzéseként. Az előző védelmi miniszter, Sir Michael Fallon jelölte ki 2017-et a Royal Navy évének, jelezve, hogy a brit kormány tervei szerint az idei év fordulatot hoz a brit tengeri hadviselés infrastruktúrájában. E megújulás leglátványosabb mozzanata volt minden idők legnagyobb brit hadihajója, a 70 600 tonnás, 48 ezer lóerős Queen Elizabeth repülőgép-hordozó vízre bocsátása és próbaüzemének elkezdése júniusban.

A Queen Elizabeth repülőgép-hordozó Portsmouth kikötőjében. Forrás: Richard Goldschmidt / Citizenside / AFP

A különleges vasárnapi ceremónián a királyi haditengerészet 86 katonája vett részt. Őket 45 hadihajóról választották ki. A díszelgő egység egy hónapig gyakorolta az őrségváltás elemeit, és vasárnap a világszerte hatalmas sikert arató Trónok harca televíziós sorozat zenéjére vonult fel a Buckingham-palotához.

Az őrségváltást – ha az időjárás engedi – télen másnaponként, nyáron naponta bemutatják a királyi család londoni otthonánál, de a vasárnapi ceremóniát végignéző több ezer turista különleges szerencsében részesült, ugyanis a haditengerészek 357 év óta először hajtották végre a feladatot, és fellépésük egyszeri alkalom volt.

Ha még nem hallotta a Trónok harca filmzenéjét, érdemes meghallgatnia, miként hangzik sydney-i operában:

Borítókép: Po Arron Hoare / Frpu (E) Royal Navy / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva