Zenei relikviák

2021.12.08. 13:25

Keith Richards és Paul McCartney gitárját árverezik Los Angelesben

Keith Richards gitárját és a gitár dedikálásáról készült videó NFT-jét is elárverezik Los Angelesben. A január végi Beverly Hills-i és online aukción Paul McCartney basszusgitárjára is licitálni lehet.

English singer Mick Jagger (L) and guitarist Keith Richards (R) of The Rolling Stones perform on stage during the "No Filter" tour at the Circuit of The Americas Super Stage on November 20, 2021 in Austin, Texas. (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Suzanne Cordeiro

Az NFT (nem helyettesíthető token) olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blokkláncalapú digitális pecsétje, amely eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

A Julien's Auctions szerint a Gibson ES-335 gitár dedikálásáról készült 4 másodperces videót tartalmazó token Keith Richards első NFT-je, ára az előzetes becslések szerint 6-8 ezer dollár (1,9-2,6 millió forint) lehet.

Keith Richards dedikált gitárja

Forrás: Frederic J. Brown / AFP

Paul McCartney szintén dedikált Hofner basszusgitárja ugyanaz a típus, amelyet a Beatles utolsó koncertjén, az Apple Corps tetőteraszán használt 1969-ben. Árát 4-6 ezer dollárra (1,3-1,9 millió forintra) becsülik.

Paul McCartney dedikált gitárja

Forrás: Frederic J. Brown / AFP

Mindkét hangszert a MusiCares szervezet számára rendezett jótékony árverés keretében értékesítik. A Grammy Akadémia alapítványa elsősorban a rászoruló és beteg zenészeket támogatja.

Az aukció várhatóan legtöbb bevételt hozó tárgyai a dél-koreai BTS fiúbandához kötődnek: licitálni lehet a hét egyedi készítésű fehér, narancssárga és fekete öltönyre, melyet a tagok az idei Grammy-gálán viseltek fellépésükön. Az öltözékek árát 30-50 ezer dollárra (9,8-16,3 millió forintra) becsülik.

Borítókép: Mick Jagger (balra) és Keith Richards a Rolling Stones a texasi Austinban 2021 november 10-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva