A diktátor utolsó gyereke

2022.01.18. 10:15

Elhunyt 99 éves korában Mussolini titokban született lánya

Elena Curti, aki Angela Cucciati varrónő gyermekeként született, csak 20 éves korában tudta meg, hogy Mussolini a vér szerinti apja.

The Italian Head of Government Benito Mussolini inside the Palazzo della Prefettura with the Secretary of the Fascist Party, Alessandro Pavolini, and his natural daughter Elena Curti. Milan, 23rd April 1945. ©MP/Portfolio/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: leemage / Leemage via AFP

99 éves korában elhunyt Elena Curti, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor utolsó élő, titokban született lánya. A nő hétfőn halt meg a Rómától északra lévő Acquapendentében álló házában. Kedden tartanak emlékére búcsúszertartást.

Elena Curti 1922. október 19-én született Milánóban Angela Cucciati varrónő gyermekeként.

Angela Cucciato 1921-ben lett Mussolini szeretője, amikor közbenjárt nála férje, a fasiszta századparancsnok Bruno Curti szabadon bocsátása ügyében. A férfi verekedés miatt volt börtönben.

Elena Curti csak 20 éves korában tudta meg, hogy Mussolini a vér szerinti apja. Apa és lánya első hivatalos találkozójára 1941. április 13-án került sor Rómában. Ezt követően mintegy 30 alkalommal találkoztak. Elena Curti olyannyira kötődött apjához, hogy Mussolini élete végén is a közelében volt. Amikor a diktátort 1945. április 27-én a Comói-tó partján lévő Dongóban a partizánok letartóztatták, Elena Curtis a menekülő tisztségviselőket kísérő egyik páncélozott autóban volt. Mussolinit szeretőjével, Clara Petaccival és más követőivel együtt másnap kivégezték, holttestüket közszemlére téve felakasztották Milánó egyik terén.

Elena Curtit is elfogták a partizánok és Comóba vitték, ahol 5 hónapon át tartották fogságban. Anyja a bíróság előtt elmondta, hogy Elena Mussolini vér szerinti lánya, így kerülte el a pert.

Miután több mint 40 éven át Spanyolországban élt, 2000-ben visszatért Olaszországba és Acquapendentében telepedett le. 2008-ban hunyt el férje, Enrico Miranda, a Luftwaffe egykori hadnagya, akit a Duce a pantelleriai harcokban pilótaként tanúsított hősies helytállásáért kitüntetett.

Mussolininek feleségével, Rachele Guidivel közösen 5 gyermeke született. Rajtuk kívül legalább 4 törvényen kívüli gyereket tulajdonítanak neki, köztük Elena Curtit.

Elena Curti 2003-ban Il chiodo a tre punte címmel könyvben publikálta Mussolinivel kapcsolatos emlékeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva