Új ismeretek

2022.01.02. 16:34

Furcsa technikával szárnyalt a világ legnagyobb repülő ősmadara

Címkék#ősmadár

A tudósok úgy véli, a repülőgépekhez hasonlóan lelassított a levegőben, mielőtt a talajt érintette volna.

A mockup of a Jeholopterus ningchengensis during a presentation of pterosaurus wings structures studies, August 5, 2009 at the Historic Museum in Rio de Janeiro, Brazil. "The soft tissue of Jeholopterus (Pterosauria, Anurognathidae, Batrachognathinae) and the structure of the pterosaur wing membrane" is a multi-national research program developped by scientists Alexander W.A.Kellner, Xiaolin Wang, Helmut Tischlinger, Diogenes de Almeida Campos, David W.E.Hone and Xi Meng at inner Mongolia in China.

Forrás: AFP

Fotó: ANTONIO SCORZA

A Quetzalcoatlus northropi pteroszaurusz lehet a valaha létezett, legnagyobb ismert repülő állat, amely több mint 67 millió évvel ezelőtt élt a Földön. A lényen és újonnan felfedezett kisebb rokonán, a Quetzalcoatlus lawsoni-n végzett legújabb kutatások egyre világosabb képet adnak a tudományos közösségnek arról, hogy Q. northropi hogyan repült és jutott fel a levegőbe - írja az Origo.

A Q. northropiról szerzett ismeretek több száz, a mai Texas területén felfedezett kövületen alapulnak, amelyek ma is vita tárgyát képezik: a szakemberek feltételezték, hogy repülés előtt úgy futott, hogy felgyorsítsa a sebességét, mint egy albatrosz, esetleg „ringatózott" a szárnyvégein, mint egy denevér, vagy talán egyáltalán nem is emelkedett fel a levegőbe.

A Journal of Vertebrate Paleontology tudományos szaklapban publikált, új tanulmány azt sugallja, hogy a pteroszaurusz akár 2,5 méteres ugrással emelkedett a levegőbe, majd 11 méter hosszú szárnyainak csapkodásával szárnyalt az égben. Úgy szállhatott le, mint egy repülőgép: lelassított a levegőben, mielőtt a talajt érintette volna, de ennél még furcsább technikát alkalmazott.

Ez lehetett a legjobb megoldás a felszálláshoz, bár ez attól függ, hogy megfelelő volt-e a lábak teljesítménye – mondta Kevin Padian paleontológus, a Kaliforniai Egyetem Őslénytani Múzeumának munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. "Az állatnak csapkodnia kellett a szárnyaival, hogy megtorpanjon, és le kellett lassítania az ereszkedést, mielőtt a hátsó lábával leszállt volna."

Hozzátette: aztán kicsit ugrált, mielőtt letette volna a mellső lábát, négylábú testtartást vett fel, ezután kiegyenesedett, és elment. Ezt a szokatlan leszállási és sétálási stílust a korábban Franciaországban felfedezett megkövesedett lenyomatok is alátámasztották. A tudósok szerint a földön tartózkodó lény „pálcikaszerű" csőrével halakat, gerincteleneket és kis kétéltűeket fogott ki a vízből és nyelt le, a gémekhez hasonlóan.

A levegőben a Q. northropi azonban már sokkal inkább hasonlíthatott egy kondorkeselyűhöz, amely a levegőben szárnyalva viszonylag nagy fejével segíti a kanyarokat. A kutatók úgy vélik, hogy a szárnyak nagy valószínűséggel csak az elülső végtagokhoz kapcsolódtak épp úgy, mint a ma ismert madaraknál.

Ez az első alkalom, hogy a szakemberek bármilyen, átfogó vizsgálatot végeztek az ősmadárral kapcsolatban.

Az új publikációban tárgyalt egyéb témák nagyobb betekintést nyújtanak a Quetzalcoatlus fajok elterjedtségébe, élőhelyébe és evolúciós családfájába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva