Az ősök szelleme

2022.02.09. 11:11

Elhurcolt koponyákat adtak vissza Hawaiinak német és osztrák múzeumok

Címkék#hawaii

Visszaadott gyűjteményéből nyolc emberi koponyát a brémai Übersee (Tengerentúl) múzeum egy európai körúton tartózkodó hawaii küldöttségnek, amely az elkövetkező napokban több más német és egy osztrák múzeumtól, illetve egyetemtől is átvesz hasonló relikviákat.

dpatop - 08 February 2022, Bremen: Edward Halealoha Ayau (r-l), Mana Caceres and Kalehua Caceres of the Office of Hawaiian Affairs delegation stand by the container of iwi kupuna (ancestral bones). A ceremony is held to present the human remains (8 skulls) from the Overseas Museum's collection to a delegation from the state of Hawai'i. The iwi kupuna had come into the museum's colonial history collection in the 19th and 20th centuries. The state of Hawai'i had requested the return of eight skulls in 2019. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Sina Schuldt

A vélhetően sírokból származó, több gyűjtő által a 19. században és a 20. elején a brémai múzeumnak átadott koponyákat szemmel látható megilletődöttséggel vette át kedden a hawaii delegáció, amelynek az északnémet múzeum volt az első állomása. Hawaii 2019-ben kérte az elhurcolt koponyák visszaszolgáltatását.

A Csendes-óceán szigetcsoportján fekvő amerikai szövetségi állam a berlini Őstörténeti és Korai Történeti Múzeumból, a göttingeni és a jénai egyetemről és a bécsi természettudományi múzeumból (NHM) is hazavisz emberi maradványokat újratemetés céljából, amely hitük szerint az ősök és a ma élők boldogulását szolgálja. 

Berlinben pénteken adják át 32 ember maradványát a küldöttségnek, amelynek hétfőn Bécsben, a Természettudományi Múzeumban szolgáltatnak vissza két koponyát.

Gyarmatosítási kontextusból származó emberi maradványoknak nincs helye a német múzeumokban és egyetemeken, visszaadásuknak elsőbbséget kell élveznie - jelentette ki Claudia Roth német kulturális államminiszter a brémai ceremónián.

A berlini múzeumokat magába foglaló alapítvány vezetője, Hermann Parzinger bejelentette, hogy a nagymúltú Charité kórháztól 2011-ben átvett teljes gyűjteményt átvizsgálják további hasonló restitúciók céljából.

Csak a berlini történelmi antropológiai gyűjtemények mintegy 7700 darab, 19. és 20. században gyűjtött emberi maradványt tartalmaznak a világ minden tájáról. A tárgyak 40 százaléka a gyarmatosítás idején került Európába a német uralom alatt álló afrikai és csendes-óceáni területekről.

Borítókép: A hawaii maradványokat ünnepélyes ceremónia keretében adták vissza a brémai Übersee Múzeumban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva